Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Setmana Bio  > Setmana Bio a l'escola
 

Setmana BiO a l'escola

SetmanaBiOescola

En què consisteix?

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) porta organitzant i celebrant la Setmana Bio per l’alimentació ecològica des de l’any 2013. La Setmana Bio va néixer com una marca comuna pensada per concentrar en una setmana tota una sèrie d’actuacions, programades per qualsevol persona, entitat i, en general, agent promotor relacionat amb la producció ecològica, que encaixin amb l’objectiu de promocionar i donar a conèixer el sistema de producció ecològica i, en general, l'alimentació ecològica.

Per altra banda, el DARP, amb la participació dels Departaments d’Ensenyament i de Territori i Sostenibilitat, també porten celebrant des de l’any 2013 el Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica, un guardó que s'adreça a tots els centres d’educació infantil, primària, secundària, batxillerat, educació professional, educació especial i llar d’infants de Catalunya, amb l'objectiu de reconèixer i incentivar els projectes i línies de treball que aquests realitzen en la promoció del coneixement de l’agricultura i l’alimentació.

L'any 2017, per primera vegada, es va celebrar la Setmana Bio a l’escola, per tal d’ajuntar els dos projectes i potenciar les activitats de promoció dins de l’àmbit d’ensenyament i la comunitat educativa. Així doncs, aquesta Setmana Bio a l’escola consisteix en programar, al llarg d’una setmana, tot un seguit d’activitats destinades a donar a conèixer i promoure la producció i l’alimentació ecològica entre la comunitat educativa. Al llarg d’aquesta setmana també es lliuren els premis Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica, en el centre que va guanyar aquest guardó en l'anterior edició.

 

Quan es celebrarà?

La Setmana Bio a l'escola d'enguany, així com la Setmana Bio, es celebrarà del 20 al 28 d'octubre de 2018.

 

Quins centres educatius hi poden participar?

Hi pot participar qualsevol centre educatiu de Catalunya, ja sigui centre d’educació infantil, primària, secundària, batxillerat, educació professional, educació especial o llar d’infants. També poden organitzar activitats associacions i entitats relacionades amb l'objectiu de la Setmana Bio, com per exemple biblioteques, entitats locals...

 

Quin tipus d’activitat es poden organitzar?

Totes les activitats que es realitzin en el marc d’aquesta Setmana Bio han d’estar orientades a desenvolupar les competències curriculars bàsiques del currículum en cada etapa, aprofitant que els diferents contextos i situacions que plantegen les produccions agroalimentàries i el consum alimentari requereixen la intervenció de coneixements vinculats a diferents sabers, cosa que implica la comprensió, la reflexió i el discerniment, tenint en compte la dimensió social d’aquest tipus de producció.

Concretament, es proposen una sèrie d’activitats en aquesta línia, a tall d’exemple:

 • Activitats lectives i xerrades divulgatives sobre producció agroalimentària ecològica.
 • Conferències de pagesos o artesans ecològics al centre, per explicar la seva feina a l’alumnat.
 • Jornada de portes obertes a l’hort del centre, per a les famílies i els alumnes.
 • Jocs, tallers i racons relacionats amb la producció d’aliments i l’hort escolar.
 • Visites a finques i granges de pagesos o obradors d’artesans alimentaris ecològics.
 • Jornada de mercat agroecològic al centre, amb participació de tota la comunitat educativa i amb aliments de productors locals i/o elaborats en la cuina del centre.
 • Esmorzars o dinars amb productes ecològics.
 • Passi d’algun documental sobre producció ecològica i fòrum posterior.
 • Construcció comunitària d’un compostador o qualsevol altre element relacionat amb l’hort ecològic del centre.
 • Sortida de reconeixement de fauna útil en els horts del municipi.
 • Lectura de contes a la biblioteca municipal.
 

Quines són les condicions de participació?

Les condicions per participar a la Setmana Bio a l'escola són les següents:

 • Cada centre o entitat ha d’organitzar les activitats que es voldran portar a terme.
 • Totes les activitats han d’incloure continguts relacionats directa o indirectament amb la producció i l’alimentació ecològica.
 • Si les activitats impliquen la visita a explotacions o empreses d’aliments ecològics, aquestes hauran de comptar amb el corresponent certificat del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).
 • Quan les activitats impliquin la utilització, venda o consum d’aliments ecològics, aquests hauran d’estar certificats pel CCPAE o per qualsevol altra entitat reconeguda de certificació de productes ecològics.
 • En el cas de que l’activitat ho requereixi, tenir coberta la corresponent assegurança i disposar de tots els permisos preceptius per al normal desenvolupament de l’activitat, segons escaigui.

 

 

Hi poden col·laborar operadors ecològics?

Des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació creiem que els productors ecològics són una peça clau en l’èxit d’aquest projecte. Per aquest motiu i per poder-vos ajudar a organitzar alguna activitat dins el projecte, s’ha realitzat una enquesta a tots els productors inscrits en el Registre d'operadors ecològics del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica per demanar quins d’ells estarien interessats en participar en aquesta edició. 

En el mapa que trobareu a continuació es situen els operadors ecològics que s'han ofert a col·laborar a la Setmana Bio a l'escola 2018. Prement sobre els diferents marcadors es detalla el nom de l’operador ecològic, les seves dades de contacte i de quina manera s'ofereixen a participar. Alguna de les localitzacions pot ser aproximada. Si detectes algun error el pots comunicar a eco.daam@gencat.cat

Els centres educatius que estiguin interessats en organitzar una activitat amb la col·laboració d'un operadors ecològic (visita, xerrada,...) cal que s'adrecin directament a l'operador a través del telèfon o correu electrònic que s'indica al prémer cadascun dels marcadors.

El mapa és provisonal ja que encara està obert el termini per tal que els operadors ecològics ofereixin la seva col·laboració. (data actualització 10/05/2018)

 

 

Com s'han d'inscriure els centres educatius/biblioteques?

Quan s'obri el període d'inscripció, es facilitaran dos formularis, un per a centres educatius i altres entitats relacionades i un altre per a biblioteques. Els interessats que vulguin participar hauran d'omplir el formulari corresponent detallant les dades de contacte i una breu descripció de l'activitat que tenen previst realitzar.

 

Quina resposta rebran?

Adhesiu Aliments Bio

Els centres educatius, o altres entitats, que hagin sol·licitat participar a la Setmana Bio a l'escola omplint el formulari, un cop s'hagi comprovat que l'activitat proposada encaixa amb els objectius de la Setmana Bio a l'escola, rebran un correu electrònic confirmant la inscripció. Als centres educatius/entitats participants se'ls farà arribar uns adhesius de promoció dels aliments ecològics (com el de la imatge de l'esquerra) per tal que els reparteixin entre els participants.

 

On es pot trobar material divulgatiu relacionat amb la producció ecològica?

Entre els diferents apartats de la secció Publicacions i materials de referència d'aquesta pàgina web, n'hi ha un dedicat exclusivament a materials educatius relacionats amb la producció agrària ecològica. Entre d'altres recursos s'inclou la fitxa divulgativa "Recull de material divulgatiu", amb diferents recursos on-line que poden ser d'utilitat a l'hora d'organitzar activitats per a la Setmana Bio a l'escola.

A més, en els Centres de Recursos Pedagògics (CRP) hi ha equips que donen suport a l'activitat pedagògica dels centres i a la tasca docent de mestres i professorat, que poden ajudar en la organització de les activitats de la Setmana Bio a l'escola. Disposen, a més, d'un catàleg de recursos educatius en línia on es poden trobar diferents materials relacionats amb la producció agrària ecològica.

 

Hi ha material gràfic específic per a la Setmana Bio?

Sí, hi ha disponible un material gràfic específic de la Setmana Bio, amb diferents elements gràfics que han estat elaborats per identificar les actuacions. Concretament, s'inclouen:

 • Il·lustracions individuals (de fruites i verdures, de productes carnis i d'aliments transformats)
 • Il·lustracions temàtiques (de fruites i verdures, de productes carnis i ous, d’aliments transformats i de restauració)
 • Pissarra editable i tipografia Cheveuxdange
 • Cartells genèrics i temàtics
 • Bàner
 

Qui hi participa?

En el següent mapa es pot consultar quins centres educatius (en vermell) i biblioteques (en blau) van participar en la Setmana Bio a l'escola 2017:

Actualitzat el 25 d'octubre de 2017 

 
Data d'actualització: 10.05.2018