Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

Vídeos


Entrevistes als ponents del 4t Simposi de Producció Agroalimentària Ecològica 

El 17 i 18 de novembre de 2016 va tenir lloc al Museu de la Tècnica de Manresa, el 4t Simposi de Producció Agroalimentària Ecològica, dedicat a la fructicultura. En aquest vídeo, realitzat pel Centre de Formació i Estudis Agrorurals, es recullen unes entrevistes realitzades als ponents d'aquest Simposi sobre diferents aspectes relacionats amb la producció fructícola ecològica.

 

Entrevista a Ramon Sentmarti sobre producció ecològica

Imatge del video Entrevista a Ramon Sentmarti sobre producció ecològica

Amb motiu de la participació de PRODECA a la fira internacional de productes ecològics Biofach 2017, que es va celebrar a la ciutat alemanya de Nuremberg  entre els dies 15 i el 18 de febrer de 2017, en Ramon Sentmartí, director gerent de PRODECA, és entrevistat per Betevé sobre el lideratge de Catalunya en el sector de producció ecològica que va demostrar a la Fira Biofach d’Alemanya. Segons dades del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica, Catalunya és líder a l’estat espanyol en operadors elaboradors (924) i comercialitzadors d’alimentació ecològica (321). El 26 % dels productes ecològics que es consumeixen a Espanya corresponen a Catalunya.

 

L'Acte alimentari de l'escola bressol El Rial

PremiEscola2014_Video

Vídeo realitzat per l'escola bressol El Rial (Sant Cebrià de Vallalta), guanyadora de la segona edició del Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica organitzat per l’Associació Vida Sana i la Generalitat de Catalunya a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, el Departament d’Ensenyament i el Departament de Territori i Sostenibilitat.

Aquest premi neix amb la vocació de ser un aparador que permeti donar a conèixer les iniciatives i la bona feina que fan els centres educatius catalans, i posa de manifest la voluntat de donar suport a totes aquelles iniciatives orientades a promoure uns hàbits saludables i sostenibles en l’alimentació entre la infància i la joventut d’avui, que són els que demà decidiran quina alimentació volen i quins aliments trien.

Per a més informació del premi: http://pae.gencat.cat

 

 

Vida Verda. Un webdoc sobre agricultura ecològica

Vida Verda. Un webdoc sobre agricultura ecològica

Vida Verda és un grup d'estudiants de periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquest és un projecte realitzat en commemoració de l'Any Internacional de l'Agricultura Familiar. La voluntat d'aquest webdoc és fer arribar al públic l'agricultura ecològica, una gran tendència dintre del panorama agrari i alimentari.

Amb la col·laboració de la família Tugas, una família productora agrària ecològica que ens explica el seu testimoni. I amb l'argumentació de diferents experts,Vida Verda proposa ser un lloc on els amants del medi ambient, els productes ecològics i l'agricultura trobin tota la informació necessària.

 

Una activitat de la Setmana BiO 2014

Vinyes, vins i paisatges del Parc Natural de Cap de Creus


Aquesta activitat presentada dins el marc de la Setmana BiO 2014 forma part del desenvolupament d'un producte promocional que vol integrar el turisme de natura o verd amb l'enoturisme ecològic, interrelacionant en tot moment la viticultura i els valors naturals i paisatgístics de l'espai natural protegit. 

En la jornada es va recórrer el Parc Natural de Cap de Creus en tota la seva amplitud, dibuixant un triangle que va incloure les visites als tres cellers instal·lats dins el Parc que produeixen vins ecològics, Mas Marés, Perafita i Mas Estela.

 

 

 

1r. Simposi sobre ramaderia ecològica a Catalunya

Entrevistes als participants del 1er Simposi sobre ramaderia ecològica a Catalunya

Aquest vídeo és un recull de petites entrevistes a diferents participants al Simposi, els quals són procedents del sector ecològic a Catalunya i també d'altres països.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), amb el suport de l’associació L'Era, Espai de Recursos Agroecològics, i amb la col·laboració de diverses universitats i centres de recerca catalans, van promoure el 1er Simposi sobre Ramaderia Ecològica a Catalunya, que va tenir lloc del 13 al 14 de desembre de 2013 a Manresa. L’objectiu d'aquest Simposi va ser la transferència d’informació tècnica d’actualitat i d’interès al sector, i ser un lloc de trobada i d’intercanvi d’experiències per a tots els professionals de la ramaderia ecològica a Catalunya.

 

2.147 mans

2014_PortadaVideo_2147mans

El 19.2.2014 a TV3 dins el programa Valor Afegit es va emetre aquest vídeo: 2.147 mans

Sinopsi: Neix una nova cooperativa agrosocial: 2.147 mans. 13 empreses d'agricultura ecològica que donen feines a persones amb algun tipus de malaltia o discapacitat mental s'han unit per crear una nova marca que comercialitzarà els seus productes a través d'un dels grans de la distribució a Catalunya, el grup Bonpreu.

Vegeu-lo en el següent enllaç a TV3 a la carta:

 

Compost

portada_VideoCompost

"El compostatge és el procés pel qual convertim qualsevol matèria orgànica en un adob ric en humus que és una cosa així com l'esquelet de la vida al sòl"

Aquest vídeo, dirigit per Alejandro Gallec de TKV Produccions Audiovisuals per a la Sostenibilitat, és un CURT DOCUMENTAL, gravat en una finca de la localitat del Pas de la Palma (Canàries), en el qual s'explica i mostra de forma pràctica el mètode de Pablo Rico per obtenir un COMPOST de qualitat en tan sols 6 setmanes.

Visualitzar el vídeo en el següent enllaç de Vimeo:

 

Veus ecològiques, parlen els protagonistes del sector bio

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural presenta Veus ecològiques, parlen els protagonistes del sector bio. En aquest nou vídeo sobre producció agroalimentària ecològica, diferents operadors ecològics de Catalunya expliquen les seves vivències i experiències en el sector ecològic. Veus ecològiques ha estat elaborat conjuntament per l’equip de Producció Audiovisual del Centre de Formació i Estudis Agrorurals de Reus i la Unitat de producció agroalimentària del DAAM, amb la col·laboració dels tècnics dinamitzadors en producció agroalimentària ecològica.

 

Debat: Aliments ecològics, sí o no?

VideoLa2_AlimentsEco

El 7 de març de 2013 a RTVE La 2 dins el programa "Para Todos La 2" es va emetre el Debat: Aliments ecològics, sí o no?

En el col·loqui van participar José Miguel Mulet, professor de Química de la Universitat Politècnica de València i investigador de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes, del CSIC, Isidre Martínez, responsable de producció agrària ecològica de la Generalitat de Catalunya, Joan Picazos, director general de Biocop, una empresa que produeix i distribueix aliments ecològics, i Esther Vivas, investigadora de polítiques agrícoles i alimentàries, i autora del llibre "Del camp al plat".

Vegeu-lo en el següent enllaç a TV2 a la carta

 

Forts en productes sostenibles

Video_BioFach_TV3

En el programa de Televisió de Catalunya “Valor Afegit” del dia 13/02/2013 es va parlar d’aliments ecològics i justos produïts per empreses catalanes que exposen els seus productes a la fira BioFach 2013, celebrada a Nüremberg (Alemanya) del 13 al 16 de febrer, considerada com la fira més important d’Europa dedicada exclusivament a la producció ecològica.

A l'edició de BioFach d'enguany hi van participar 19 empreses ecològiques catalanes, i aquest vídeo, titulat “Forts en productes sostenibles”, mostra les activitats de dues d'elles (Temps: 5:19)

Visualitzar el vídeo en el següent enllaç de TV3:

 

Granja ecològica de porcs a la Vall d'en Bas

En aquest vídeo, l’autor del qual és l’arxiu del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, podreu conèixer l’experiència de la granja Ramonich, explotació ecològica de porcí de la Vall d’en Bas. En Joan Duran, propietari de la granja, explica com van iniciar l’activitat, per què van interessar-se per fer ecològic, quines característiques diferencials té la seva explotació i quins avantatges hi veu en produir porc seguint els estàndards de la producció agrària ecològica.

 

Espai innova: recull de projectes innovadors en agricultura ecològica

Llavoraecat

L’Espai Innova, realitzat pel CEDRICAT en el marc del projecte Llavorae.cat, és un recull on-line de 10 testimonis d’experiències innovadores entorn l’agricultura ecològica que té per objectiu donar a conèixer les oportunitats d’ocupació entorn el sector ecològic a Catalunya i, alhora, fer un reconeixement als impulsors d’experiències que ja estan en funcionament entorn aquest àmbit.

Les deu experiències de l’Espai Innova es situen a diferents punts de l’àmbit territorial català i treballen en temàtiques diferents (alimentació, sensibilització, formació, agricultura, etc.), però totes elles tenen en comú que giren entorn l’agricultura ecològica i presenten un tret diferencial i innovador que els aporta valor afegit. Les deu experiències són: la Caseta de la Coma de Burg, Can Perol, associació Mediambiental La Sínia, la PACA, restaurant el Fort d’Ullastret, el Pa d’en Pitus, embotits la Gleva, Associació Vida Sana, el projecte Hortus Aprodiscae i Cal Pauet.

Per a cadascuna de les 10 experiències, s’ha realitzat un vídeo en el qual els seus responsables expliquen  breument el projecte, les motivacions que els van dur a impulsar-lo, quina valoració en fan i quins consells donarien a algú que volgués iniciar una activitat similar.

Podeu consultar l’Espai Innova al següent enllaç

 

Per què l'agroecologia és la solució a la fam i a la inseguretat alimentària?

VideoAltieri

En aquest vídeo Miguel Altieri (professor d'Agroecologia a la Universitat de California, Berkeley i autor d'Agroecologia: La ciència de l'Agricultura Sostenible) comparteix els seus punts de vista en una conferència sobre Agroecologia co-organitzada pel Transnational Institute (TNI), l'Institut d'Estudis Socials (ISS), i el Real Economics Group a la Universidad d'Amsterdam (desembre de 2011).

Visualitzar el vídeo en el seguent enllaç a YouTube:

 

Documental "Què mengem?"

VideoTV3_QueMengem

Què mengem amb el que mengem? És segur el que arriba a la nostra taula? Quina quantitat de productes químics, metalls pesants, antibiòtics o additius que podrien ser perjudicials per a la salut ingerim amb la nostra dieta?

Vivim en una de les societats amb més abundància d’aliments i amb més garanties sanitàries. Mai com ara el menjar havia estat sotmès a controls tan rigorosos, i a Europa és gairebé impossible que consumim un aliment que sobrepassi els límits segurs d’un tòxic. Però els científics alerten dels perills de l’efecte acumulatiu d’aquests tòxics que ingerim amb la dieta al llarg de la nostra vida.

Aquesta preocupació fa que cada vegada més els consumidors busquin alternatives d’alimentació sense residus químics ni additius. Mai el consumidor no havia tingut tanta informació de quina és l’alimentació més equilibrada i més adequada per a la seva salut.

Metges i campanyes promocionals ens recomanen augmentar el consum de fruites i verdures. Però poden arribar a ser perillosos els rastres dels pesticides amb què han estat tractats aquests vegetals?

El programa Sense Ficció de TV3 va emetre aquest documental el dia 30 de maig de 2012, vegeu-lo en el següent enllaç a TV3 a la carta:

 

Capítol sobre l'agricultura ecològica del programa Quèquicom

VideoTV3AE_2012

El programa de Televisió de Catalunya Quèquicom va emetre, el passat 11 d’abril pel Canal 33, un capítol dedicat a l’agricultura ecològica. 

Quèquicom és un programa que té per objectiu divulgar la ciència, la natura i la tecnologia d’una manera amena, clara i rigorosa.  En aquest capítol s’explica com l’agricultura ecològica capgira el funcionament de l’agricultura convencional: se serveix d’invertebrats per lluitar contra les plagues, fa servir les males herbes de manera profitosa i té cura de tot l’ecosistema subterrani enlloc de veure’l només com un suport inert per a les plantes.

Visualitzar el vídeo al següent enllaç de TV3 en el seu espai vídeos a la carta:

 

La producció agroalimentària ecològica

La producció agroalimentària ecològica és un sistema de gestió agrícola i producció d’aliments que combina les millors pràctiques ambientals, un elevat nivell de biodiversitat, la preservació de recursos naturals, l’aplicació de normes exigents de benestar animal i una producció conforme a les preferències d’un nombre creixent de consumidors interessats en productes obtinguts a partir de substàncies i mètodes naturals.

Aquest vídeo s’ha elaborat l'any 2011 amb l’objectiu d’explicar quins són els principis de la producció agroalimentària ecològica i les bases d’aquest sistema de producció. També constitueix un document on es pot comprovar quin és l’estat actual de les produccions i el consum dels aliments ecològics a Catalunya.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, amb l’elaboració i divulgació d’aquest vídeo, pretén impulsar les produccions agroalimentàries ecològiques, tant per l’excel·lència dels productes que se n’obtenen com pels beneficis socials i ambientals que aporta.

 

Fam i model alimentari al segle XXI

Imatge del Video Fam i model alimentari al segle XXI

TV3 en el seu espai web vídeos a la carta disposa d'aquest video sobre la fam i el model alimentari al segle XXI.

Sinopsis del vídeo: "Les polítiques contra la fam de les últimes dècades han fracassat: mil milions de persones pateixen fam, malgrat que produïm aliments de sobres. Fins i tot en períodes de gran creixement econòmic la fam creix. Ara una idea s'obre pas, impulsada per especialistes i pels grups dels més vulnerables: per acabar amb la fam, no s'ha de potenciar l'agricultura industrial, sinó l'agricultura familiar ecològica."

Visualitzar el vídeo a l'enllaç al web de TV3:

 

Agricultura ecològica, una alternativa

Aquest video, produït l'any 1992 per la Unitat de Difusió Tècnica del Centre de Formació i Estudis Agrorurals, del Departament de Agricultura, Ramaderia i Pesca, presenta els principis dels sistema de la producció agrària ecològica i fa un repàs de la situació en que es trobava el sector en aquells moments.La direcció és d'Àngel Casas, la realització de Salvador Canela, el guió de Domingo Afonso i Ernest Valls, i la locució és d'Andreu Buenafuente.

 
Data d'actualització: 16.02.2015