Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

Elaboració i transformació d'aliments


Normes EU per a la producció de vi ecològic

Portada_NormesViEco_iFOAM

Des de l'agost de 2012, els vins poden ser etiquetats com a "ecològics" i utilitzar el logotip ecològic europeu en el seu etiquetatge. Això significa que ara el vi pot ser correctament identificat com un producte ecològic, no tan sols la producció dels raïms, sinó també el procés d’elaboració del vi, que ha quedat totalment integrat en la legislació de la UE i per tant part de la PAC.

L’aprovació i entrada en aplicació de les noves normes de la UE per a la vinificació ecològica no representen la fi del procés. Els Estats membres estan introduint i implementant aquesta nova legislació a nivell nacional i regional, i des de la Comissió Europea estan treballant en la inclusió dels vins ecològics en els acords d'equivalència amb països tercers.

La nova legislació ofereix la possibilitat de ser revisada el 2015, especialment pel que fa a l'ús d'algunes substàncies i tècniques en la producció dels vins ecològics. Això significa que els productors de vi ecològic tenen temps per provar les noves normes en la pràctica i adquirir l’experiència necessària per a poder participar en aquest procés de revisió.

Aquest dossier, editat pel grup IFOAM-EU, proporciona informació sobre les normes i el marc regulador, i dona inspiració als productors presents i futurs de vi ecològic.

Descàrrega d’aquest dossier, en format pdf:

 

Guia de bones pràctiques per a la producció i comercialització de productes ecològics

portada buenas practicas elab

Aquesta Guia de Bones Pràctiques comercials de productes ecològics ha estat elaborada per l'empresa Prodescón per encàrrec del MARM, dins del seu Pla Integral per al foment de l'agricultura ecològica 2007-2010.

Amb aquesta guia es pretén recolzar les iniciatives dels distribuidors minoristes en l'impuls i potenciació del consum de productes ecològics, facilitar les relacions comercials entre distribuïdors minoristes i productors d'aliments ecològics, i potenciar la creixent orientació al mercat i als consumidors dels productors/fabricants d'aliments ecològics, aportant informació útil, completa i coherent, relativa a la seva comercialització i distribució.

Descàrrega de la Guia, en format pdf:

 

Codi de pràctica per a la transformació dels aliments ecològics

portada code practice process

El FiBL (Institut d'Investigacions per a l'Agricultura Orgànica) ha publicat aquest Codi de Pràctica per a la transformació dels aliments ecològics, com a part del projecte "Quality of Low Input Food" (dins del Sisè Programa del marc d'Investigació i Desenvolupament Tecnològic Europeu (2002-2006) de la Comissió Europea). El seu propòsit  és el de proporcionar eines al sector alimentari, aplicables a la pràctica diària de les persones responsables d'empreses que produeixen i elaboren productes ecològics, per tal de millorar les tècniques de producció, millorar la qualitat i garantir la seguretat dels aliments ecològics.

Descàrrega del codi, en format pdf:

 

Guia de Bones Pràctiques ambientals per a indústries de producció ecològica

Guia bones practiques ambientals industries produccio ecologica

La Conselleria d'Agricultura i Pesca de la "Junta de Andalucía" ha elaborat aquesta Guia de bones pràctiques, dirigida a les indústries de producció ecològica amb l'objectiu de proporcionar als professionals del sector d'una base de coneixement i d'unes pautes a seguir per al desenvolupament d'una adequada gestió sostenible de la seva activitat, minimitzant els possibles impactes ambientals associats a la mateixa, mitjançant l'aplicació de diferents Bones Pràctiques Ambientals.

Descàrrega de la guia, en format pdf:

 

Estudi sobre el sector industrial de la producció ecològica

portada estudi indust mapa04

El MAPA, amb l'objectiu d'identificar la situació del sector industrial de producció ecològica, va publicar aquest estudi l'any 2004, dins del seu Pla Estratègic per a la Producció Ecològica.

L'objectiu de l'estudi és el de l'obtenció d'informació sobre la situació de les empreses presents en aquest sector industrial i el seu posterior anàlisi, per identificar les dificultats tecnològiques amb les que es troben al llarg dels processos d'elaboració, les estratègies empleades a la distribució i comercialització i les necessitats en investigació i desenvolupament, obtenint d'aquesta manera un coneixement de la realitat del sector i  la seva problemàtica.

Descàrrega de l'estudi, en format pdf:

 
Data d'actualització: 18.08.2011