Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

Divulgació general


10 raons per consumir aliments ecològics de proximitat

10 raons per consumir aliments ecològics de proximitat

Tríptic informatiu sobre els aliments ecològics, editat per la Generalitat de Catalunya, on es detallen 10 raons per consumir aliments ecològics de proximitat relacionades amb seu benefici sobre el medi ambient, la salut i el desenvolupament rural.

Descàrrega del tríptic, en format pdf:

 

Certifiquem els aliments ecològics

Fulleto_CCPAE

Fulletó informatiu editat l'any 2016 pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), on s'informa d'aspectes general de la producció ecològica, del propi Consell i de la certificació i etiquetat dels productes ecològics que atorguen als operadors catalans.

Descàrrega del fulletó, en format pdf, des del web del CCPAE:

 

Característiques de l'agricultura ecològica

Caracteristicas_de_la_agricultura_ecologica_ENEEK

En aquesta guia il·lustrada, publicada pel Consell d'Agricultura i Alimentació Ecològica d'Euskadi (ENEEK), es concreten les particularitats de la producció dels aliments ecològics. D'una banda, es descriu el nivell de compromís que adquireixen les persones i empreses. D'altra banda, es detallen en tres blocs diferenciats, les característiques de les activitats agràries, ramaderes i de transformació d'aliments ecològics.

Descàrrega d'aquesta guia, en format pdf (en castellà) :

 

Producció sostenible de biogàs. Manual per a agricultors ecològics

Portada "Producció sostenible de biogàs. Manual per a agricultors ecològics"

Aquest manual, elaborat com a part del projecte europeu SUSTAINGAS, està dirigit als agricultors ecològics interessats en la producció de biogàs per millorar els seus ingressos agrícoles i contribuir a la sostenibilitat ambiental de les seves granges

El manual dóna una visió general dels conceptes, perspectives i exemples de bones pràctiques en la producció sostenible de biogàs en explotacions ecològiques; explora les dimensions agronòmiques i econòmiques de la producció de biogàs en agricultura ecològica; explica els passos a seguir per a que la planta de biogàs beneficiï el medi ambient; ajuda a prendre decisions, tenint en compte les diferents fonts de biomassa, mides de plantes, etc; i guia l'usuari a través dels diferents nivells d'eficiència.

Descàrrega d'aquest manual, en format pdf:

 

Manual d’emprenedoria ecològica

Portada_EmprenedoriaECO

Aquest llibre surt arran del projecte “Formació professional en producció d’hortalisses i fruites ecològiques” (Vocational Training in Organic Vegetable anf Fruit Production, ECOVOC), acollit al programa europeu d’aprenentatge permanent “Leonardo da Vinci”. Aquest projecte, que ha finalitzat el setembre de 2013, ha permès que diversos estudiants i professors de diferents països europeus hagin compartit el seu coneixement i experiència per elaborar aquesta guia per a una nova generació d’horticultors i fructicultors que es plantegin posar en marxa un hort o un verger ecològic professional. Entre els participants d’aquest projecte s'ha comptat amb l’Escola Agrària de Manresa, centre pioner en l’ensenyament professional de la producció ecològica des de l’any 1988.

Descàrrega del document en format pdf:

 

Pòsters relacionats amb l'alimentació ecològica

3posters

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural té editats uns pòsters relacionats amb els aliments ecològics. En un d’ells es poden llegir les lletres PAE (producció agroalimentària ecològica) sobre un fons amb tot d’imatges de finques de producció animal i vegetal, empreses transformadores, botigues i restaurants ecològics de Catalunya. En un altre hi figuren una sèrie d’aliments, en representació del ventall de productes que es poden obtenir segons aquest sistema de producció. El tercer, amb la mateixa imatge que el quadríptic "Aliments Ecològics. Cuida el que menges, menja el que et cuida", és una fotografia d’hortalisses ecològiques.

A més de poder-te’n descarregar la imatge des de l’enllaç que tens a sota, ens pots demanar els originals en paper enviant un correu a eco.daam@gencat.cat i te’ls farem arribar per correu postal.

 

Quadern de l'horta ecològica

Portada_Cuaderno_Huerta_Ecologica

Aquesta guia pràctica, publicada per GENATUR S.C.A. i editada per GDR, és com una amanida mediterrània, que és un entrant ideal, tant per a qui vulgui convertir la seva horta a producció ecològica, com per a aquelles persones que vulguin iniciar-se en l'agricultura ecològica.

Descàrrega del document en format pdf:

 

Informe: Agricultura Ecològica per a la salut i la prosperitat

portada_OrganicFarming_HealthProsperity

L’informe “Organic Farming for Health & Prosperity” és una revisió de la literatura científica relacionada amb la producció ecològica als Estats Units d’Amèrica i al Canadà des de l’any 2000. L’informe, elaborat per la Fundació de Recerca en Producció Ecològica (OFRF), examina la multitud de beneficis que proporciona la producció ecològica i identifica les formes principals mitjançant les quals la política nord-americana ajuda als productors ecològics.

Descàrrega d'aquest informe en anglès, en format pdf:
 

 

Resultats de 30 anys de l’assaig comparatiu entre diferents sistemes agrícoles

Portada_RodaleInstitute30years

L’assaig comparatiu entre el sistema de producció agrària ecològica i convencional (FST) de l'Institut Rodale és la prova de més llarga durada d’aquest estil als Estats Units. Es va iniciar l’any 1981 amb l’objectiu d’estudiar el que succeeix durant la transició de la producció convencional a l’ecològica. El FST va sorprendre al sector alimentari, que encara es burlava de les pràctiques ecològiques. Després d’un descens inicial en els rendiments,durant els primers anys de la transició, el sistema ecològic aviat es va recuperar per igualar o superar el sistema convencional. Amb el temps, aquest assaig s’ha convertit en una comparació entre el potencial a llarg termini dels dos sistemes.

Després de 30 anys investigant els diferents sistemes, l'Institut Rodale ha publicat un document on es recullen els resultats assolits.

  • Els rendiments en producció ecològica coincideixen amb els convencionals.
  • La producció ecològica supera la convencional en anys de sequera.
  • Els sistemes de producció ecològica, en lloc d’esgotar, construeixen matèria orgànica del sòl, fent que el sistema sigui més sostenible.
  • L'agricultura ecològica utilitza un 45% menys d’energia i és més eficient
  • Els sistemes de producció convencional produeixen un 40% més de gasos d’efecte hivernacle.
  • Els sistemes de producció ecològica són més rendibles que els convencionals.

 

Descàrrega del document, en format pdf:

 

Manual de Conversió a la Producció Ecològica

Portada_Manual_Conversion

Aquest manual, editat per l'Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera, de la Junta d'Andalusia, s’emmarca dins del programa formatiu realitzat per aquesta institució, amb l’objectiu de proporcionar coneixements sobre agricultura i ramaderia ecològiques, tant l’alumnat com als docents en aquesta matèria. El manual s’ha d’entendre també com un manual de consulta que contribueixi a la professionalització del sector que demana, cada vegada més, una formació especialitzada i dirigida a fer front a les exigències d’una major qualitat dels productes obtinguts, de seguretat alimentària i respecte del medi ambient.

Descàrrega del manual, en format pdf:

 

L'EHEC no és un problema específic de l'agricultura sostenible

Portada_EHEC

Molt s'ha especulat sobre el bacteri patogen Escherichia coli enterohemorrágica (ECEH), que ha ocasionat més de trenta morts tràgiques a Alemanya. Fins ara gairebé s'ha pogut aclarir la via de la seva propagació, mentre que segueix estant poc clar com ha aparegut l'agent patogen.

Amb el brot de l'ECEH s'ha qüestionat si determinades pràctiques agrícoles (per exemple, mantenir explotacions mixtes amb bestiar i cultius, o la fertilització orgànica dels vegetals) o si els mètodes d'higiene per a productes frescos, a punt per al consum (com per exemple, l'ús d'àcids orgànics menys agressius i amb menys risc de deixar residudos), poguessin incrementar els riscos.

Aquesta document, publicat per l'Institut d'Investigacions d'Agricultura Orgànica (FiBL) i traduït per la Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica (SEAE), no es refereix només als casos actuals d'ECEH al nord d'Alemanya, sinó que proporciona una informació bàsica sobre com els mètodes de producció agrària sostenibles, basats en els cicles dels nutrients, es relacionen amb els patògens que són transmisibles des dels animals als èssers humans (zoonosis).

Descàrrega del document, en format pdf:

 

Com fer un hort ecològic – amb consells i dites de la gent gran de l’Urgell

Portada_Llibre_Urgell

Aquest llibre, editat al 2011 pel Consell Comarcal de l’Urgell, ha estat elaborat per Teresa Fuentes, Pau Solé, Laia Viñas i Olga Rodríguez. Es tracta d'un recull de consells i dites de la gent gran de la comarca de l’Urgell fruit de la tasca d’un nombrós grup de persones que amb el seu saber i la seva dedicació han ajudat a elaborar quelcom més que un compendi sobre horticultura ecològica. El llibre combina els millors consells tècnics sobre el maneig ecològic de l’hort, acompanyats amb el saber recollit de les nostres persones grans. S’han volgut recuperar també els mètodes de conservació que s’utilitzaven quan l’hort s’oferia generós i, també, les dites tradicionals que tanta raó tenien i que formen part de la nostra llengua i cultura.

Descàrrega del llibre, en format pdf:

 

Directori de Certificació Ecològica

portadaOrganicCertification

The Organic Standard (TOS) publica anualment un directori internacional dels organismes de certificació de la producció ecològica. Els gestors d'aquesta publicació inviten als seus usuaris a enviar-los-hi correccions o noves dades, amb l'objectiu de millorar el seus treball.

Descàrrega del directori, en formato pdf:

 

Producció agropecuària ecològica i alternatives de diversificació

portada_AgroRamadEco

Aquesta publicació és el fruit d’una jornada tècnica demostrativa que va organitzar el Servicio Regional de Investigación y Desarrollo Agroalimentario d’Astúries (SERIDA) a Grado el 17 de juny de 2010. El treball, que ha estat liderat pel Dr. Rafael Celaya, és el resultat d’un exhaustiu projecte d’investigació sobre l’aprofitament i rendibilitat de la cria i l’engreix tan de vedells com d’ovelles, així com una interessantíssima proposta d’aprofitaments mixtes d’oví amb poma de sidra. Finalment també es fa una ressenya de la producció de farratges ecològics, de prats i blat de moro farratger.

Descàrrega d'aquesta publicació, en format pdf:

 

Presentació: "Els aliments ecològics"

Portada_presentacio

Aquesta presentació ha estat elaborada per a poder explicar què són els aliments ecològics i quines les seves virtuts. En la seva elaboració han participat tots els departaments de la Generalitat de Catalunya que participen en el Pla d’Acció per a l’alimentació i l’agricultura ecològiques 2008-2012, ha elaborat aquesta presentació amb l'objectiu d'oferir un material complet i rigorós a totes aquelles organitzacions i entitats que vulguin fer una xerrada sobre els aliments ecològics.

Per tal d’ajudar-vos a preparar-la, també s’adjunta un guió explicatiu de cadascuna de les diapositives.

Descàrrega de la presentació, en format PowerPoint, així com del guió, en format pdf:

 

Aliments Ecològics. Cuida el que menges, menja el que et cuida

quadriptic_10raons

Quadríptic informatiu sobre els aliments ecològics, editat pee la Generalitat de Catalunya. En aquesta publicació s'explica, de forma amena, què són els aliments ecològics, els objectius del sistema de producció agroalimentària ecològica, les tècniques utilitzades i s'exposen 10 raons per comprar aliments ecològics catalans.

Descàrrega del quadríptic, en format pdf:

 

Dossier tècnic: La transició a la producció agrària ecològica

portada_dossier_PAE

El Departament d'Agricultura ha editat, dins de la seva col·lecció de dossiers tècnics, un dedicat a la conversió des de l'agricultura convencional a la producció agrària ecològica. El seu objectiu és el d'informar els interessats sobre els passos a seguir en aquest procés, tant des del punt de vista de la inspecció, certificació i segell ecològic com de la comercialització dels productes. El document també inclou una avaluació de les condicions de la finca i permet resoldre els possibles problemes que es produeixen durant aquesta transició. Aquesta publicació omple un buit d'informació en aquest camp i ajuda a preparar la transició a totes les persones interessades.

Descàrrega del dossier, en format pdf:

 

Coneix i viu l'Agricultura Ecològica

Coneix i viu l'Agricultura Ecològica

El MARM disposa en el seu espai web (www.alimentacion.es) per a la seva descàrrega d'un manual informatiu sobre producció ecològica, titulat "Coneix i viu l'Agricultura Ecològica".

L’objectiu d'aquest manual, editat pel MARM, és el de facilitar al consumidor informació sobre l’etiquetatge dels aliments ecològics, els principis generals de la producció ecològica, la seva incidència en la preservació dels recursos naturals, en la millora de la cria dels animals i en la transformació i distribució d’aquests aliments, oferint una visió general de la seva expansió a Espanya.

Descàrrega del manual, en format pdf, des del web del MARM:

 

Les 50 preguntes més naturals sobre Agricultura Ecològica en Andalucia

portada 50 preguntas AE andalucia

La Conselleria d'Agricultura i Pesca de la Junta de Andalusia ha editat aquesta guia divulgativa on es plantegen i responen 50 preguntes generals relacionades amb la producció agrària i els aliments ecològics.

Descàrrega de la guia, en format pdf, des de l'espai web de la Junta de Andalusia:

 

La ramaderia ecològica

Manual ramaderia ecològica Andalucia

La Conselleria d'Agricultura i Pesca de la "Junta de Andalucía" disposa, per a la seva descàrrega des del Centre de Recursos on line per a l'Agricultura Ecològica, d'un butlletí sobre la producció ramadera ecològica, que conté els principis bàsics en què es basa la ramaderia ecològica. El seu objectiu és que els productors, tècnics i altres persones interessades, trobin tots aquells elements que, de forma general, han de considerar per tal de reconvertir explotacions pecuàries a la ramaderia ecològica.

Descàrrega de la publicació, en format pdf, des de l'espai web de la Junta de Andalucía:

 

Full "Agricultura Ecológica y Desarrollo Rural"

IFOAM_Full_AE_y_Desarrollo_rural

Aquest full, editat per la Federació Internacional de Moviments per l'Agricultura Ecològica (IFOAM) a l'any 2006, explica d'una forma clara i concreta la relació entre la producció agroalimentària ecològica amb el desenvolupament rural.

Descàrrega del full, en format pdf:

 

Tractat d'Agricultura Ecològica

portada Tratado de Agricultura Ecológica

Aquest llibre, l'autor del qual és Antonio Canovas, reuneix dades que poden resultar d’interès a qualsevol agricultor o tècnic que desitgi reconvertir una explotació agrària tradicional en ecològica.

Descàrrega del tractat, en format pdf:

 
Data d'actualització: 26.10.2018