Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Programa de foment  > Àmbits de treball i projectes  > Àmbit 3: Foment de la comercialització i el consum
 

Àmbit 3: Foment de la comercialització i el consum

Aquest àmbit de treball pretén desenvolupar el mercat interior de consum dels productes ecològics, facilitant el coneixement d’aquests aliments entre els consumidors. Així mateix, té per objectiu promoure el desenvolupament d’iniciatives comercials d’àmbit local en circuits curts, per aconseguir el màxim grau d’autoproveïment d’aliments ecològics en el mercat interior amb productes propis, sense oblidar la promoció exterior d’aquelles produccions amb més possibilitats d’internacionalització.

Aquest àmbit de treball conté els següents projectes de treball:


Projecte Setmana Bio

Organitzar anualment la Setmana Bio per l’alimentació ecològica, un projecte que té l’objectiu d’agrupar durant una setmana diferents actuacions programades per qualsevol persona o entitat que encaixin amb l’objectiu de promocionar i donar a conèixer el sistema agroalimentari ecològic a Catalunya.

Projecte foment del comerç

Impulsar projectes que ajudin a desenvolupar el comerç de productes ecològics i facilitin la trobada entre comercialitzadors i compradors.

  • Convocar ajuts per a les activitats de promoció dels programes de qualitat dels aliments ecològics.
  • Potenciar el portal virtual llotjapae.cat com a portal temàtic de referència per a la compra i venda de matèries primeres entre operadors ecològics.
  • Organitzar bianualment una jornada Econetworking, com a eina per millorar i facilitar la comercialització eficient dels productes ecològics catalans.
  • Organitzar bianualment una trobada EcoFoodInnova, iniciativa dirigida a professionals que tenen productes o serveis innovadors específicament adreçats al sector agroalimentari ecològic i que volen difondre’ls entre les empreses d’aquest sector.
  • Establir un distintiu específic orientat als establiments de venda de productes ecològics, promocionant la creació d’una xarxa de botigues associades.
  • Crear un portal electrònic destinat als consumidor per divulgar els punts de venda de productes ecològics de Catalunya.
  • Valorar la inclusió dels aliments ecològics en un apartat específic del portal gastroteca.cat.

Projecte de producció ecològica i escola

Facilitar el coneixement del sistema agroalimentari ecològic i destacar els seus beneficis en l’àmbit escolar.

  • Convocar anualment el Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica.
  • Aportar propostes i materials educatius destinats als centres escolars que vulguin treballar la producció agrària ecològica.
  • Realitzar xerrades i actuacions divulgatives en centres escolars.

Projecte d’acreditació de la venda de proximitat de productes ecològics

Acreditar la venda directa i la comercialització en circuit curt dels productes ecològics catalans, en l’àmbit del Decret 24/2013.

Projecte de promoció de la internacionalització

Promocionar el producte ecològic català i facilitar el seu comerç extern.

  • Impulsar la participació en fires per tal de promocionar el producte ecològic català.
  • Organitzar missions i intercanvis comercials i visites tècniques amb empresaris interessats.
  • Dinamitzar l’activitat comercial de les empreses ecològiques més grans o d’aquelles amb vocació d’internacionalització

Projecte de promoció del consum a Catalunya

Participar i impulsar diferents actuacions per tal de fomentar el consum de productes ecològics.

  • Reforçar la presència de productes ecològics en el Pla de contractació pública alimentària.
  • Incloure els productes ecològics dins dels diferents plans de promoció impulsats des del DARP.
  • Incloure continguts relacionats amb els productes ecològics en les actuacions de formació de l’Agència Catalana de Consum.
  • Promoure la participació d’operadors ecològics en la fira gastronòmica Mercat de Mercats de Barcelona.
  • Incloure actuacions relacionades amb la producció agroalimentària ecològica en la candidatura de Catalunya Regió Europea de la Gastronomia 2016.

Data d'actualització: 18.11.2016