Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > La VI Setmana Bio per ...
 
Divendres, 19 d'octubre de 2018

La VI Setmana Bio per l'alimentació ecològica tindrà 250 activitats arreu de tot el territori

La consellera Teresa Jordà ha presentat una nova edició d’aquest esdeveniment que oferirà xerrades divulgatives i tècniques, tastos de productes, activitats infantils, visites guiades a explotacions i menús especials en restaurants L’objectiu de la Setmana Bio és donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques als consumidors catalans. Destaquen les jornades de portes obertes organitzades pels productors ecològics que constitueixen una oportunitat única per conèixer-los en l’entorn propi


La consellera Teresa Jordà presentant la Setmana Bio 2018
La consellera Teresa Jordà presentant la Setmana Bio 2018

Enguany, la festa dels productes ecològics ajuntarà esforços amb la Setmana Bio a l’escola, que es va celebrar per primer cop l’any passat, i inclourà també el lliurament del Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica, per ajuntar forces i augmentar-ne la repercussió.

En el decurs de la seva intervenció, la consellera ha destacat “la importància de millorar la connexió local entre producció, transformació i consum, apostem per una Setmana Bio centrada en promoure la proximitat dins del sector ecològic. Així aconseguirem valoritzar la nostra pagesia, beneficiar-nos d’aquestes produccions en el territori i que el consumidor apreciï el producte ecològic català i l’obtingui en un mercat de proximitat.”

Un aparador de la producció eco que es fa a casa nostra

La Setmana Bio es va crear l’any 2012 per dotar el sector ecològic d’una eina de promoció i amb l’objectiu de poder informar sobre les bondats i les virtuts d’aquest sistema de producció i promoure el consum dels productes ecològics; en la creació inicial, va participar-hi el sector mateix, reunit en una taula d’entitats promotores, amb la qual es va acordar quin en seria el millor format i moment de celebració. El Departament s’encarrega de la gestió i l’organització de l’esdeveniment, que a partir d’enguany compta també amb la participació de l’Associació Vida Sana, que s’incorpora a l’organització. Les actuacions que conformen el programa són proposades per tots aquells agents relacionats amb el sector ecològic que hi volen participar com a promotors.

Així, el programa de la Setmana Bio es nodreix d’activitats proposades i realitzades pels actors interessats mateixos, fonamentalment operadors ecològics, però també d’altres promotors, com ara entitats i organitzacions, administracions locals, biblioteques, restaurants, etc.

A més, els centres educatius també han proposat activitats perquè s’incloguin a la Setmana Bio a l’escola. Durant aquesta setmana, també es lliurarà el Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica, adreçat a reconèixer i incentivar projectes i línies de treball de centres eductius relacionades amb l’agricultura i l’alimentació ecològiques.

Així, Teresa Jordà, s’ha referit a la Setmana Bio a l’escola com una oportunitat “per millorar el coneixement respecte l’alimentació ecològica. En aquest sentit, l’escola hi juga un rol molt important. Amb aquesta incitava volem arribar a les aules i de forma indirecta, a les famílies”.

Tastos, xerrades, promocions comercials i altres actuacions completen un programa en què es poden trobar formes variades de coneixement del producte ecològic i dels seus artífexs, i també gaudir-ne. Trobareu informació de totes les activitats que es duran a terme al web de la Setmana Bio: http://setmanabio.cat.

La Setmana Bio compta a més amb la implicació dels departaments d’Ensenyament i de Territori i Sostenibilitat, i també de la Diputació de Barcelona, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC).

La producció Bio a Catalunya des de diferents angles

A l’acte de presentació, hi ha participat Dolores Raigón, que a més de catedràtica i investigadora de la Universitat Politècnica de València especialitzada en aliments ecològics també és la presidenta de la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica. Raigón ha parlat sobre la qualitat dels aliments ecològics i el paper d’aquest sistema de producció en la nostra societat.

Posteriorment, s’ha dut a terme una taula rodona, moderada per la periodista especialitzada en temes de nutrició Núria Coll, que ha comptat amb un productor de vinya i vi ecològic, el director comercial d’una empresa distribuïdora de productes eco, una professora de l’institut guanyador del premi Escola, Alimentació i Agricultura Ecològica de 2017, i la Dolores Raigón mateixa.

Les experiències d’aquestes quatre persones en els àmbits de la producció, comercialització, educació i divulgació de la producció ecològica, i també l’àmbit de la gastronomia, representat per la Núria Coll mateixa, han servit per reflectir les cinc famílies d’activitats que conformen el programa de la Setmana Bio: visites a operadors ecològics, activitats comercials, activitats de divulgació, restauració i gastronomia, i la Setmana Bio a l’Escola. Totes són propostes que volen connectar la producció amb el consumidor i promoure la proximitat dins el factor ecològic.
 

Consulteu el programa d'activitats: setmanabio.cat