Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > Projecte de recerca europeu ...
 
Dimecres, 05 de desembre de 2018

Projecte de recerca europeu Organic Plus - Enquesta a ramaders ecològics

Des de la Unitat PAE fem ressò del projecte de recerca europeu Organic-PLUS, així com de l'enquesta dirigida als ramaders ecològics catalans.


Organic-PLUS (www.organic-plus.net) és un Projecte Europeu Horitzó 2020 que va començar el passat mes de maig. La coordinació del projecte la duu a terme Coventry University 's Center for Agroecology, Water and Resilience (Regne Unit) i inclou 10 universitats i 15 centres d'investigació i ONGs distribuïdes en 9 països de la Unió Europea i 3 països fora de la Unió Europea.

El projecte s'articula en 3 pilars fonamentals: Sòl (Soil), Plantes (Plant) i Animals (Livestock). Des d’aquests tres prismes es vol estudiar alternatives viables per fer front a l'ús de determinats productes dins de l'agricultura ecològica.

Des del vessant Animal (Livestock) es vol investigar el potencial de diversos compostos vegetals com antimicrobians (anti-parasitaris, antibiòtics, i immunomoduladors) i com a font de vitamines d'origen natural en l'alimentació animal. També s'investigaran nous materials adequats per als llits d'animals en producció ecològica. Es realitzaran proves in-vitro amb una selecció de compostos basada en la literatura científica i, posteriorment, es testaran en granges ecològiques per valorar el seu efecte a nivell productiu i de qualitat de producte.

Per tal de tenir un marc més real i acotar la problemàtica en la ramaderia ecològica sobre aquests temes els investigadors han desenvolupat un qüestionari per als ramaders d'ecològic, independentment del tipus de producció. En concret volen saber què opinen sobre la importància de les alternatives als antibiòtics, als antiparasitaris, a les vitamines sintètiques i als materials per a llits en tots els tipus de producció animal; si és difícil trobar informació sobre aquestes alternatives; i si actualment estan utilitzant algunes d'elles.

Els investigadors han reduït al màxim les preguntes sense comprometre la rigorositat científica necessària per assolir l'objectiu de l'estudi, i que l'enquesta es pugui publicar posteriorment en revistes per a la difusió dels resultats. L'enquesta dura uns 20 minuts, i per agrair la col·laboració dels participants ofereixen a tots aquells que ho sol·licitin un certificat de col·laboració en l'estudi, així com la possibilitat de posar un enllaç a la pàgina oficial del projecte Organic Plus al web de la seva granja.

L'enquesta és anònima, encara que al final d'ella demanen les dades per emetre el certificat i generar l’enllaç a la web. Aquestes dades personals els investigadors asseguren que seran emmagatzemades de forma separada a les respostes del qüestionari per mantenir l'anonimat.

Es pot accedir al qüestionari a través del següent link: https://goo.gl/forms/DlE2Kbm0Z16W2kBH2

La data màxima per a respondre és fins el 28 de febrer de 2019.

En cas de dubtes contactar amb la Dra. Carmen L. Manuelian: carmenloreto.manuelianfuste@unipd.it

Més informació a:

www.organic-plus.net

www.youtube.com/watch?v=EaiRGyXoKno&index=1&list=PLvjHiw2S9PdWjeuLopFvl47N-jrGZpDBf

www.youtube.com/watch?v=Jv19gxf7KWE&list=PLvjHiw2S9PdWjeuLopFvl47N-jrGZpDBf&index=6