Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > El cultiu i el consum de ...
 
Divendres, 02 de novembre de 2018

El cultiu i el consum de productes ecològics, una prioritat per al Ministeri d'Agricultura

El ministre Luis Planas va dir ahir, en la inauguració de la fira Biocultura, que la producció ecològica i l'augment del consum d'aliments biològics són una “prioritat” del seu departament.


Planas ha ressaltat que Espanya és, amb dos milions d'hectàrees, el país comunitari amb més superfície de producció ecològica, però tanmateix el seu consum intern encara està a nivells inferiors que en altres mercats europeus.

“És necessari impulsar l'increment del consum intern, en paral·lel a una creixent presència als mercats exteriors,” va afirmar Planas, després de recordar que els aliments bio representen tan sols l'1,91% del valor de la cistella de la compra dels espanyols.

Un sector que mou 2.000 milions d'euros anuals

Malgrat això, el ministre va reconèixer que el seu consum ha experimentat en els últims anys un creixement constant i el 2017 va suposar ja prop de 2.000 milions d'euros, amb una despesa per càpita de 46 euros, davant els 36 euros de 2016. Aquesta xifra duplica la registrada fa quatre anys.

Entre les eines per impulsar aquest sector va destacar l'Estratègia per a la producció ecològica 2018/20, “posada en marxa per consolidar a Espanya l'agricultura i ramaderia ecològiques”, i la convocatòria d'una categoria pròpia en els premis Alimentos de España des de 2008.

Biocultura Madrid, organitzada per Vida Sana, i que se celebrarà a Ifema des d'ahir i fins diumenge vinent, compta en la seva trenta-quatrena edició amb més de 450 activitats paral·leles, “a fi d'aprendre a ser consumidors responsables des de molt petits”, segons ha explicat a Efeagro la seva directora, Ángeles Parra.

Activitats paral·leles “per a tots els gustos”

A més de l'oferta de més de 750 empreses expositores, el certamen ofereix “activitats paral·leles per a tots els gustos” durant els quatre dies, que van des de “música, teatre i tallers de cuina, fins a cosmètica ecològica, moda sostenible i altres per al públic familiar sobre horts i reciclatge”, ha detallat.

Parra ha apuntat que el 60 % de l'oferta que s'exposa són productes de l'agricultura ecològica, un sector que ha evolucionat en les últimes dècades “de manera espectacular” i que situa Espanya en el dia d'avui com el primer país comunitari en superfície dedicada a aquesta manera de conrear i entre els cinc primers del món.

Biocultura, que espera un total de 74.000 de visitants durant els quatre dies de la fira, va donar el seu tret de sortida amb la jornada «L'agroecologia, el futur de l'alimentació», que va explicar entre els seus ponents amb Hilal Elver, relatora especial per al Dret a l'Alimentació de l'ONU.

“L'agroecologia vol donar un va passar més enllà i encara que es basa en el reglament de l'agricultura ecològica, pretén tenir un caràcter més ampli, com la proximitat, l'afany de fixar població rural o la lluita contra el canvi climàtic, entre altres paràmetres”, ha explicat la directora de Biocultura.

Més suport per difondre els avantatges de consumir ecològic

Segons el seu parer, encara hi ha “moltes assignatures que porten molt temps pendents” com un suport més gran de les administracions públiques per a les produccions i les empreses del sector i per a la difusió dels avantatges de consumir ecològic, no només per a l'agricultura o el medi ambient sinó també per a la salut”.

Ha indicat que a més de demanar aquest suport al sector transmetran al ministre Planas la necessitat de frenar la utilització de llavors modificades genèticament o transgèniques, “que estan patentades, en mans de multinacionals i són una gran amenaça per a l'agricultura en general”.

Com a exemple, ha esmentat que en aquests moments és gairebé impossible conrear blat de moro que no estigui contaminat per l'ús de les llavors genèticament manipulades, ja que la seva pol·linització es realitza per l'aire.

“L'agricultura ecològica pot alimentar la població mundial”

Parra s'ha mostrat convençuda que “l'agricultura ecològica i l'agroecologia pot alimentar la població mundial” ara i l'any 2050, i que l'agricultura “basada en l'agroquímica és realment una amenaça per aconseguir aquest objectiu”.

Ha explicat que el preu més gran d'un aliment ecològic, respecte a un altre de gran consum, es deu al sobrecost que suposa que la seva producció es realitzi en petites i mitjanes explotacions agrícoles i ramaderes, el que requereix un tractament més artesà.

Malgrat això -ha emfatitzat-, “l'aliment ecològic és més econòmic encara que tingui un sobrepreu, ja que cada euro que ens gastem en la seva compra equival a tres del mateix producte convencional: un pel cost de la seva producció, un altre pels costos mediambientals i un tercer pels costos de salut“.

A aquests avantatges Parra suma que l'agricultura ecològica és ara el motor de l'emprenedoria dels joves en el camp, ja que el 80 % que comencen l'activitat ho fan a través del cultiu orgànic.


Font: EFEAGRO