Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > Un equip internacional busca ...
 
Dimarts, 30 d'octubre de 2018

Un equip internacional busca l'adaptació de la ramaderia extensiva al canvi climàtic al sud d'Europa

Els socis europeus del projecte LIFE LiveAdapt, coordinat per la Universitat de Còrdova, celebren la seva primera trobada per establir el pla d'actuació dels propers 4 anys.


Durant els dies 30 i 31 d'octubre, el Rectorat de la Universitat de Còrdova acull la reunió de llançament (kick – off meeting) del projecte LIFE LiveAdapt – Adaptació al Canvi Climàtic dels Models de Producció de Ramaderia a Europa, format per institucions d'Espanya, França i Portugal i coordinat per l'UCO a través del Doctor en Veterinària del Departament de Producció Animal, Vicente Rodríguez Estévez.

Els impactes negatius que està generant el canvi climàtic en la indústria ramadera afecten, en gran mesura, el sud d'Europa, provocant situacions d'estrès animal a causa de les altes temperatures, conseqüent disminució de la productivitat i sobrecostos per part dels productors que han de realitzar més esforços per mantenir la qualitat de vida de l'animal. L'escassetat i baixa qualitat de l'aigua i el deteriorament de les pastures per les onades de calor i l'erosió del terra que es deixa veure després de les pluges torrencials, empitjoren encara més aquest escenari.

Per fer front a aquesta situació que posa en perill la sostenibilitat de la ramaderia extensiva, l'equip multidisciplinari que integra el projecte té com objectius principals la implementació d'una estratègia basada en tecnologies i pràctiques innovadores que permetin l'adaptació del sector al canvi climàtic. Innovacions en la millora de la recol·lecció i l'ús de l'aigua o ús de TICs per al maneig del bestiar, es perfilen com les línies d'actuació a seguir en aquest sentit. La identificació de bones pràctiques en els models de producció ramadera que contemplin l'eficiència energètica, el maneig de rebutjos, d'aigua i la millora de la biodiversitat, reforçaran la sostenibilitat mediambiental a llarg termini. Per fer possible el canvi, LiveAdapt capacitarà i assessorarà els qui treballen a la producció ramadera perquè adaptin les seves explotacions.

Durant la inauguració, la Delegada del rector per a Projectes Internacionals, María del Mar Delgado, ha destacat la rellevància de projectes d'aquest calat per a la societat i la importància d'incloure els ramaders a l'equip, ja que aquests seran “els qui finalment canviïn les seves pràctiques i aconsegueixin adaptar-se al canvi climàtic”.

L'Associação de Defesa do Património de Mértola i QUERCUS, de Portugal; l'Institut de l'Elevage de França i la Fundació Entre Tantos, SMARTDEHESA SL, GESTIONA GLOBAL, Agronatura Servicios Forestales i Agraris i FEDEHESA completen el ventall de socis del consorci.

L'UCO, a més d'exercir la coordinació de LiveAdapt, aporta personal investigador dels departaments de Producció Animal; Sanitat animal; Botànica, Ecologia i Fisiologia Vegetal i Enginyeria Forestal de l'UCO; mentre que FEDEHESA serà l'encarregada de dissenyar el pla de comunicació del projecte que permetrà divulgar les pràctiques seleccionades entre el sector afectat i el públic general. 

Ramaderies extensives d'Espanya i Portugal col·laboraran durant els 4 anys de durada del projecte (2018 – 2022) i 10 finques es beneficiaran de les accions implementades en la fase d'experimentació, obrint les portes a la difusió futura d'aquestes mesures d'adaptació a tot el sector.

El projecte disposa d'un pressupost de més de dos milions d'euros, cofinançats pel programa LIFE17 Climate Change Adaptation de la Unió Europea, instrument que dona suport a la conservació mediambiental i els projectes d'acció climàtica.


Font: Universitat de Còrdova