Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > El sector hortofructícola ...
 
Dijous, 25 d'octubre de 2018

El sector hortofructícola ecològic s'enfronta al desafiament d'una demanda creixent

El mercat hortofructícola ecològic s'enfronta al desafiament de proveir la demanda creixent a tot el món, ja que la producció no augmenta el mateix ritme, el que pot provocar l'aparició de males pràctiques en els manejos d'aquest tipus de cultius.


Així ho va advertir l'experta de l'Institut d'Investigació d'Agricultura Ecològica (FIBL), Julia Lernoud, que va participar en Madrid en el primer congrés europeu sobre fruites i verdures ecològiques (Biofruit Congress) en el marc de la fira Fruit Attraction, on va indicar la necessitat de buscar “equilibris” entre la producció i la demanda.

El mercat ecològic ha crescut a “tot el món” durant els últims anys, i va posar com a exemple de la importància que està adquirint el cas de Suècia, un dels primers en apostar per aquests productes i que, malgrat la seva “maduresa”, encara registra creixements anuals de consum superiors al 20 %. Encara que el sector hortícola és “clau” en aquest desenvolupament, Lernoud va subratllar que encara ho són més sectors com el lacti o el de la producció d'ous.

Xina, Japó o Llatinoamèrica, els que més creixen

La Xina, el Japó o alguns països de Llatinoamèrica, són entre els que més creixen, mentre que els Estats Units són un dels que més consumeix, però l'escassetat de producció el fa dependre de Mèxic, país on el cultiu ecològic creix a un bon ritme, segons va exposar. L'especialista va recordar que al món hi ha prop de 58 milions d'hectàrees de terra ecològiques, conreades per 2,7 milions de productors.

Per la seva part, la subdirectora de la unitat B4 de Productes Ecològics de la Comissió Europea, Elena Panichi, va donar detalls sobre el nou reglament comunitari per a la producció ecològica, que intentarà harmonitzar la legislació existent. Era necessari, segons va indicar, emprendre canvis normatius pel creixement d'aquest mercat a la UE, que va augmentar un 60 % en l'última dècada i ha provocat que l'agricultura ecològica assoleixi ja els 12 milions d'hectàrees. Panichi va assenyalar que fins ara hi havia una “legislació a la carta” que generava diferents interpretacions entre els Estats i això creava “competència deslleial” entre els productors. “Amb aquesta harmonització, el que fem és crear un marc just per a tots els productors”, va subratllar.

En aquesta mateixa línia, el director de Certificació del Comitè Andalús d'Agricultura Ecològica (CAAE), Juan Manuel Sánchez, va indicar a Efeagro que el repte està en tenir regles uniformes i concretes per evitar “diversitat i variabilitat” a l'hora d'interpretar la seva aplicació, per evitar avantatges o inconvenients en funció de l'Estat membre en el qual es trobin.

Un dels exemples que va citar és el del període de conversió a producció ecològica en un terreny que, segons la norma, s'estableix en dos o tres anys però pot quedar-se en menys sempre que hi hagi “evidències suficients” que aquest camp no va tenir explotació anterior o va ser conforme al que estableix la producció ecològica. Si el desenvolupament del nou reglament no concreta bé aquest aspecte es pot donar el cas, segons va alertar, que cada país faci una interpretació pròpia de “quines evidències són suficients” per reduir aquell període de conversió, no donant les mateixes oportunitats entre els productors d'ecològics. La idea és aconseguir “la claredat normativa i la màxima transparència per als consumidors i els productors”, va insistir.

D'altra banda, es va referir al gran creixement en consum de productes ecològics que està experimentant el mercat intern espanyol, més del 12 % el 2016 respecte a l'any anterior. Així mateix, va valorar l'aposta creixent de les grans cadenes de distribució per posar més productes ecològics a disposició del consumidor.

BioFruit Congress se celebra dins de l'Organic Hub de Fruit Attraction, en el que s'estan desenvolupant jornades, ponències i taules rodones sobre desenvolupament tecnològic, innovació, sostenibilitat o producció ecològica, entre altres àrees.


Font: efeagro.com