Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > Madrid tindrà un centre de ...
 
Dilluns, 06 d'agost de 2018

Madrid tindrà un centre de formació agroecològic

L'escola comptarà amb un espai de 10.000 metres quadrats d'extensió, majoritàriament destinats a horts.


L'Ajuntament de Madrid té previst construir el proper any la primera escola municipal d'agroecologia urbana. Serà un espai de formació, amb pràctiques incloses, l'objectiu del qual serà conscienciar sobre dietes, nutrició i malbaratament alimentari. L'escola comptarà amb un espai de 10.000 metres quadrats d'extensió, majoritàriament destinats a horts. La posada en marxa d'aquesta iniciativa s'emmarca en l'Estratègia d'Alimentació Saludable, resultat de l'adhesió de Madrid al Pacte de Milà de la FAO.

La creació d'una escola municipal d'agroecologia urbana és una de les mesures recollides en l'Estratègia d'Alimentació Saludable i Sostenible per a Madrid 2018-2020. Encara es desconeix el cost de la iniciativa, si bé el full de ruta municipal planteja que el nou institut comenci a construir-se el proper any en San Fermín (Usera), encara que aquesta data coincideixi amb les pròximes eleccions municipals, que se celebraran el maig de 2019. L'objectiu del nou centre serà fomentar el consum de productes ecològics.

El 2019, l'Ajuntament també vol dur a terme el pla de prevenció i abordatge de l'obesitat infantil i la inseguretat alimentària en 19 centres educatius de quatre districtes de Madrid (Carabanchel, Usera, Pont de Vallecas i Villaverde). A finals d'aquest any, a més, l'executiu que lidera l'alcaldessa, Manuela Carmena, obrirà tres espais de consum sostenible als districtes de Fuencarral, Centre i Moratalaz, que pivotaran sobre la sensibilització i l'educació en matèria d'alimentació.

Alhora, el Consistori va recordar aquest divendres que ha obert una planta del mercat de Vallehermoso a productes ecològics i de proximitat. I va presumir de la xarxa d'horts urbans de Madrid, que en aquest moment suma més de mig centenar, així com dels horts escolars, implantats en més de 160 centres educatius, l'objectiu del qual és avançar feia el "consum sostenible". Es tracta d'un plantejament que "té a veure amb la supervivència al planeta perquè no hi ha un pla b", va afirmar el regidor de Coordinació Territorial, Nacho Murgui.

Amb aquest projecte, l'Ajuntament vol complir els compromisos adquirits l'octubre de 2015 en el pacte de Milà, acord afavorit per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) i firmat durant l'Exposició Universal a la ciutat italiana. L'acord exigeix a les més de cent ciutats signants un compromís amb "desenvolupar sistemes alimentaris sostenibles, inclusius, resilientes, segurs i diversificats," a fi de "reduir els desaprofitaments d'aliments i preservar la biodiversitat".

L'alcaldessa va incidir aquest divendres en la importància d'avançar cap a una solidaritat més gran de les ciutats en l'àmbit de l'alimentació. "Vull que Madrid sigui per damunt de tot una ciutat solidària", va afirmar la regidora, que va recordar el compromís assumit davant de Nacions Unides en nom de la ciutat de fer una avaluació contínua de com Madrid va complint els objectius els Objectius de Desenvolupament Sostenible, fixats per les Nacions Unides.

Carmena va sostenir que "les generacions que hem viscut en el desenvolupament i en l'abundància tenim una responsabilitat històrica", que és "fer tot el possible" perquè es redueixi el nombre de persones que moren per gana al món.

Per la seva part, el portaveu de la FAO, Enrique Yeves, va dir que "hem de tractar l'alimentació com un dret i les ciutats tenen un paper fonamental en els objectius que ens hem marcat". I va subratllar la importància de concebre "l'alimentació com un bé públic": "El tema de l'alimentació és molt important com per deixar-lo en mans del sector privat únicament", va acabar.


Font: elpais.com