Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > Què pots fer per reduir la teva ...
 
Dimarts, 31 de juliol de 2018

Què pots fer per reduir la teva empremta ecològica, encara que no sàpigues el que és

L'1 d'agost és el Dia de la Sobrecapacitat de la Terra. Es tracta de la data en la qual haurem utilitzat tots els arbres, l'aigua, el terra fèrtil, els peixos i, en general, tots els recursos renovables que la Terra ens pot aportar en un any. Així ho afirma l'ONG Global Footprint Network, un institut d'investigació especialitzat en el recompte dels recursos naturals que ha desenvolupat l'índex de l'Empremta Ecològica. L'activitat humana consumeix avui uns recursos naturals renovables equivalents al que produirien 1,7 Terres, i està esgotant el capital natural, afirma l'organització. Per aquesta raó, és necessari que cadascun de nosaltres prengui una acció per reduir la despesa.


Abans que et recomanem algunes mesures, volem explicar-te de què es tracta l'empremta ecològica.

És una dada que mesura la superfície terrestre que la població necessita per produir els recursos naturals que consumi, i absorbir els seus residus, en especial les emissions de carboni. Són sis les categories de superfícies productives que utilitza l'ONG per calcular aquesta empremta: terres de cultius, terres de pastura, bancs de pesca, terres construïdes, boscos i terres per absorbir el carboni (l'anomenada empremta de carboni).

Espanya necessitaria 3,9 hectàrees globals per poder produir tots els recursos que es consumi durant un any. De manera que per reduir la teva empremta ecològica aquestes són algunes mesures que pots començar a adoptar avui:

Redueix l'ús de l'assecadora. Aquesta màquina genera gran quantitat de CO2, per la qual cosa substituir el seu ús pel d'estenedors, a més d'ajudar-te a estalviar en el teu compte de l'electricitat, serà més amigable per al planeta. A més, el sol és el millor llevataques del món. Ho sabies?.

Desconnecta el carregador del teu mòbil. Deixar el carregador connectat consumi energia encara que no l'estiguis utilitzant. Per això els diuen “vampirs d'energia” o “fantasmes d'energia”. El mateix passa amb la resta dels aparells com la televisió i els ordinadors. La millor opció és comprar una regleta perquè puguis desconnectar totes les teves màquines en un sol moviment.

Neteja la teva nevera i el frigorífic. L'excés de bosses de plàstic i envasos, així com mantenir el congelador amb massa gel a les seves parets, fan que l'aparell necessiti més potència per refredar, i amb això es gasta més electricitat.

Camina, utilitza la bicicleta, i en cas que aquestes opcions et siguin impossibles, comparteix el cotxe. Si la teva rutina t'obliga a utilitzar el cotxe però encara així vols reduir la teva empremta ecològica en aquest aspecte, mantén-lo ben cuidat. Els vehicles amb el manteniment adequat generen menys emissions de gasos amb efecte d'hivernacle.

També oblida't de les borses del supermercat. Utilitza bosses de tela quan facis la compra. Recorda que un dels enemics més grans del medi ambient és l'ús excessiu del plàstic, i utilitzar capses de cartró o bosses de tela en acudir al súper és una mesura que ja no és només una recomanació, resulta urgent i necessària.

Una altra mesura que pot ajudar a reduir la teva empremta ecològica és utilitzar termos i provar de reduir la ingesta de carn. Ja es tracti de porc, boví o aus, el procés per portar-los a la teva taula gasta una gran quantitat d'energia. És necessari que evolucionin les opcions alimentàries, perquè la producció sostenible d'aliments segurament serà incapaç de suportar el consum actual d'una població mundial cada vegada més abundant. Ara bé, la demanda alimentària d'uns països i d'altres no té el mateix pes a l'empremta ecològica. Només a la regió mediterrània, per exemple, varia entre el 13% del total a Eslovènia fins al 51% al Marroc. Per això en Global Footprint Network proposen altres solucions, a més de reduir el malbaratament de menjar i consum excessiu de carn, per invertir la tendència actual sobre l'empremta ecològica mundial. Inclou replantejar el model de les ciutats, impulsar les energies renovables i limitar el creixement demogràfic.

L'organització assenyala que les emissions de carboni representen el 60% de l'empremta ecològica de la humanitat. Fa 150 anys, l'empremta de carboni de la humanitat era gairebé nul·la. Si volem complir amb el compromís de l'Acord Climàtic de París el 2015, aquesta xifra hauria de tornar a zero abans de 2050.

L'Acord de París 2015 sobre el Clima es compromet a limitar l'augment de la temperatura global a menys de 2°C (o fins i tot 1.5°C). Aconseguir això requereix limitar la concentració de gasos amb efecte d'hivernacle en l'atmosfera.  

Atesa l'alta concentració que existeix avui dia, i el continu augment, estar a l'altura de l'Acord de París significa, per tant, l'eliminació progressiva dels combustibles fòssils molt abans de 2050. Reduir el component de carboni de l'empremta ecològica de la humanitat en un 50% correspon a moure la data del Dia de la Sobrecapacitat en 93 dies, o aproximadament tres mesos.

A més, la campanya global per a la sostenibilitat es guanyarà, o es perdrà, a les ciutats. S'espera que entre el 70% i el 80% de la població mundial visqui en àrees urbanes per a l'any 2050. En conseqüència, les estratègies d'urbanisme intel·ligent i desenvolupament urbà són fonamentals per garantir que existeixi prou capital natural i per evitar una demanda humana excessiva que l'erosioni. Els exemples inclouen edificis amb ús eficient de l'energia, zonificació integrada, ciutats compactes i opcions efectives per al transport públic i de persones.


Font: tehobjective.com