Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > La producció ecològica de la ...
 
Dimarts, 19 de juny de 2018

La producció ecològica de la vinya redueix l'ús de pesticides però no augmenta la prevalença de les plagues

Habitualment es creu que, si bé l'agricultura ecològica redueix l'ús de pesticides, també pot augmentar les infestacions de plagues degut a que el control no químic resulta insuficient per controlar les poblacions d'aquestes plagues.


Ara, un nou estudi publicat al Diari d’Ecologia Aplicada (Journal of Applied Ecology) ha estudiat aquesta hipòtesi per entendre com la pressió de la plaga canvia a mesura que augmenta la quantitat de granges ecològiques en el paisatge.

Els investigadors van quantificar les infestacions de dos patògens i cinc plagues d'insectes, així com l'ús de pesticides i la productivitat dels cultius en 42 vinyes. Van trobar que mentre que en les vinyes ecològiques s’utilitzaven significativament menys pesticides, les infestacions per plagues que van tenir no van ser diferents de les que afectaven a les vinyes convencionals tractades amb pesticides. Tampoc van conduir a canvis en la prevalença de plagues en el paisatge agrícola circumdant.

Els resultats també van mostrar la presència d'hàbitats seminaturals propers a les granges correlacionades amb una disminució de les infestacions de plagues. "Els nostres resultats indiquen clarament que les polítiques que promouen el desenvolupament de l'agricultura ecològica en els paisatges vinícoles convencionals no donaran lloc a majors infestacions per plagues i malalties, sinó que reduiran la intensitat del tractament dels plaguicides i mantindran la productivitat dels cultius. A més, les interaccions entre els hàbitats semi-naturals en el camp i les pràctiques agrícoles locals suggereixen que el desplegament de l'agricultura ecològica s'ha d'adaptar a contextos paisatgístics ", van concloure els autors.


Font: The Organic Center