Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > Productors i tècnics catalans ...
 
Dijous, 14 de juny de 2018

Productors i tècnics catalans estan realitzant un viatge tècnic al sud de França relacionat amb conreus herbacis extensius ecològics

El Departament d’Agricultura ha organitzat un viatge destinat a productors i tècnics interessats en conèixer finques ecològiques de cereals i lleguminoses a la regió francesa de Provença, una de les zones productives de referència en aquest tipus de produccions. A més també es visitaran camps d'assaig experimentals i empreses dedicades a la transformació d’herbacis extensius ecològics.


Productors i tècnics catalans que estan realitzant el viatge tècnic al sud de França relacionat amb conreus herbacis extensius ecològics

Un grup de 40 persones, entre productors i tècnics, està realitzant un viatge tècnic a finques i empreses de la regió de la Provença, al sud de França, per tal de conèixer de primera mà com treballen els productors de conreus herbacis extensius ecològics d’aquella zona i facilitar l’intercanvi de coneixements entre els tècnics i productors ecològics francesos i catalans.

Concretament, es realitzaran visites a explotacions dedicades al conreu ecològic de cereal, alfals, blat de moro, soja, quinoa o gira-sol. També es visitarà els camps experimentals d’uns assaigs de gestió de cobertes vegetals en cultiu ecològic de blat dur al Lycée Agricole d’Aix-Valabre i un altre assaig de varietats de blats comercials i antics ecològics. A més, s’aprofitarà el viatge per conèixer la forma de treball d’un molí fariner ecològic i de premsat d’oli de gira-sol.

El viatge té una durada de tres dies des del 13 fins al 15 de juny. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) es fa càrrec de les despeses del desplaçament en autocar.

Aquest viatge s’ha organitzat per complementar el V Simposi de producció agroalimentària ecològica, celebrat a Manresa durant els dies 12 i 13 de desembre de l’any passat i que es va dedicar als conreus herbacis extensius ecològics on ja es va informar als assistents de la intenció d’organitzar aquest viatge tècnic.

Tant el Simposi com el viatge són actuacions incloses en el Programa de Foment de la Producció Agroalimentària Ecològica 2015-2020 del DARP, un pla d’actuacions que té per objectiu fomentar les produccions i el consum de productes ecològics a casa nostra.

Per a l’organització del viatge s’ha comptat amb la participació de l’Associació l’ERA (Espai de Recursos Agroecològics) així com amb l’Associació francesa Agribio 04 (Associació de productors ecològics dels Alps de l’Alta Provença). La regió de la Provença és la primera regió de França amb major percentatge de superfície agrària útil ecològica (19,4 % respecte al 5,7% del total de França), amb 116.943 ha de superfície de conreus ecològics i 1.480 operadors ecològics. Concretament al Departament de l’Alta Provença hi ha un total de 31.386 ha de superfície de conreu ecològic de les quals més de 28.000 ha són de conreus farratgers i conreus de cereals lleguminoses i oleoproteaginoses. L’altre conreu ecològic destacat de la zona és el de plantes aromàtiques ecològiques.

Actualment a Catalunya hi ha més de 6.500 hectàrees dedicades a la producció ecològica de cereals i lleguminoses per a gra. Els conreus extensius constitueixen una família de productes amb molta demanda i projecció dins del sector ecològic. Es tracta de productes molt versàtils, ja que es poden destinar a l’alimentació animal, ja sigui per a l’aprofitament en verd o bé per a l’elaboració de pinsos, i molts d’aquests productes també es destinen a l’alimentació humana. Per tant, són unes produccions absolutament essencials, tant per fer possible l’existència d’una ramaderia ecològica com també l’elaboració de molts dels aliments ecològics que demanden els consumidors.

Consulta el programa del viatge tècnic: