Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > El reglament ecològic reforça ...
 
Divendres, 25 de maig de 2018

El reglament ecològic reforça la importància de la producció lligada a terra

El reglament ecològic serà realitat l'1 de gener de 2021. Molt s'ha parlat sobre aquesta complexa normativa, si bé el sector destaca dos aspectes fonamentals de la producció eco que han sortit reforçats: una agricultura lligada a terra i el reconeixement de les llavors tradicionals.


La complexitat del reglament sobre producció ecològica i el seu etiquetatge ha prolongat la seva negociació durant diversos anys. Finalment aquesta norma ha passat els últims tràmits “institucionals”, a falta de la seva publicació ben aviat en el DOUE, i per la que “han sortit reforçats” aspectes clau de la producció bio com una agricultura lligada a terra o el desenvolupament de les llavors tradicionals.

El text base ha estat adoptat formalment pel Consell, després de la seva aprovació prèvia per l'Eurocambra, i en els propers dies es publicarà al Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE). No obstant això, ara encara queden dos anys i mig per polir i definir aspectes interessants del reglament via actes delegats (Comissió Europea) i actes d'implementació (Consell Europeu) abans de la seva aplicació l'1 de gener de 2021.

La directora d'Internacional d'Ecovalia, Évelyne Alcázar, ha ressaltat a Efeagro la importància que el reglament remarqui que només es poden produir cultius vinculats a terra, ja que “aquest és un dels màxims beneficis de l'agricultura ecològica, que milloren el terra.”

Producció ecològica i canvi climàtic

D'aquesta forma no està permesa la producció hidropònica en ecològic. I és que, com ha ressaltat Alcázar, els cultius lligats al sòl en producció ecològica eviten l'erosió i aconsegueixen terres més fèrtils. Una eina per lluitar contra i mitigar el canvi climàtic.

Alcázar ha apuntat que un terra ecològic funciona com a magatzem de CO2 i és capaç de capturar durant més temps el diòxid de carboni. A més, s'aconsegueix una resiliencia més gran ja que, en èpoques de pluges torrencials, s'evita l'erosió a causa d'un drenatge més gran del sòl; i en períodes de sequera, a causa d'aquest contingut més gran de matèria orgànica, reté millor l'aigua.

Opinió que han compartit, en declaracions a Efeagro, els portaveus de l'Associació Vida Sana i de SEAE, que han valorat també els avenços respecte a les llavors ecológicas i a l'incorporació de varietats no registrades, tradicionals, la venda de la qual estava prohibida segons les directives europees.

Llavors tradicionals

Aquesta circumstància, segons el director tècnic de la Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica (SEAE), Víctor Gonzálvez, de permetre llavors heterogènies i “facilitar l'intercanvi entre agricultors”, farà que sigui “més factible utilitzar llavors locals”, si bé ha assenyalat que “queda camp per millorar” sobre això.

Al reglament es reconeix la necessitat d'augmentar l'oferta de llavors i animals ecològics per respondre a la demanda dels productors. Les excepcions que permeten l'ús de llavors i animals convencionals a la producció ecològica expiraran el 2035, pel que urgeix desenvolupar material de reproducció vegetal de producció eco apte per a l'agricultura bio.

Al pol negatiu, Gonzálvez ha lamentat que en el reglament es deixin “moltes decisions (els actes delegats) en mans de la Comissió, que reforça el seu poder” davant els Estats membres, el que limitarà també el paper del sector.

Reglament ecològic que dona garanties al consumidor

No obstant això, ha posat de relleu que el reglament “dona plenes garanties al consumidor” i és un “compromís a la Unió Europea d'apostar per un sector capdavanter".

També ha valorat el fet que la producció ecològica ja es considera en els debats sobre la PAC, “no com un nínxol de mercat, sinó com a veritable solució a una producció (convencional) que és insostenible”.

La secretària general de l'Associació Vida Sana, Montse Escutia, ha recordat que després de les aprovacions formals per part de les institucions europees, encara queden diversos anys per davant fins a la seva aplicació l'1 de gener de 2021, perquè “hi ha coses que encara no sabem com s'aplicaran”.

Fins a la seva aplicació l'1 de gener de 2021, molt treball encara per davant

Escutia, sobre els temes pendents, ha citat les mesures preventives que hauran d'adoptar els productors ecològics per evitar contaminacions accidentals o la certificació en grup, que són aspectes que encara “queden molt oberts i plantegen incògnites”.

Per això, ha assenyalat que els organismes de control, públics i privats, de producció ecològica, així com el Ministeri d'Agricultura i les mateixes autonomies “jugaran un paper clau” en els propers mesos per a “fer arribar i comunicar als productors tots els canvis”.

Ha remarcat que “han de jugar un paper actiu per ajudar en aquesta transició cap al nou reglament”, d'aquí a 2021, i que contribueixin a difondre els canvis a través de guies, per exemple, perquè el sector sàpiga què fer.

Escutia ha assenyalat que el tema de les llavors en ecològic és “una assignatura pendent” i ha instat també les institucions a “moure'l” per fomentar la creació empresarial i aconseguir una disponibilitat de varietats eco més gran ja que, al cap i a la fi, també hi ha “creació d'ocupació darrere”.


Font: Efeagro