Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > Consens: “El sector de les ...
 
Dijous, 19 d'abril de 2018

Consens: “El sector de les llavors ecològiques necessita de noves mesures per a no recórrer a l'enginyeria genètica”

Agricultors ecològics, investigadors, autoritats competents, organismes de control, empreses i associacions del sector de les llavors han participat en un debat en el qual han confluït gran diversitat d'opinions quant a la millora i ús de llavors en producció ecològica.


La conclusió principal ha estat la necessitat d'incrementar la biodiversitat, amb mesures que estimulin l'oferta i l'ús de varietats tradicionals en la producció i que no es limitin únicament al control. “En la naturalesa hi ha prou llavors i material vegetatiu, millorat pels agricultors durant segles, per ser adaptats a la producció agrària, sense necessitat de recórrer a l'enginyeria genètica”, van comentar fonts dels organitzadors, la Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica (SEAE).

Cada convidat/a a la taula ha destacat en la seva intervenció aspectes actuals sobre l'ús de llavors. Jesús Ochoa, agricultor ecològic de cereals i lleguminoses a La Rioja, i membre de la Directiva de SEAE, es preguntava “perquè els agricultors no poden vendre als seus col·legues veïns les llavors que ells mateixos autoprodueixen. Tant les autoritats com el mateix reglament haurien d'afavorir l'intercanvi de llavors entre la pagesia”. Per la seva part, Esther Casas va assenyalar que “hi ha dos tipus d'agricultura ecològica”: la dirigida a l'exportació, que encara requereix llavor homogènia i exigeix l'ús d'híbrids i que és la que demana el mercat europeu; i una altra, de més agroecològica, enfocada als mercats locals i que utilitza varietats locals. “Necessitem una transició cap a models de subministrament de llavors que facin menys dependents als agricultors de les grans corporacions de llavors”. I va afegir: “que la seva iniciativa, Les Refardes, una petita cooperativa de petits agricultors/as productors/as de llavors ecològiques d'hortalisses a Catalunya, reivindiquen el dret dels agricultors/as a multiplicar i vendre les llavors”.

Josep Roselló, de la Consellería d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana, va manifestar que “és necessari aprofundir en el Reglament europeu d'agricultura ecològica, perquè s'ajusti més a la filosofia de la producció ecològica, i aclarir molts aspectes que no estan regulats, entre ells, l'autoproducció de llavors pels mateixos agricultors/as.” També ha convidat als presents a participar en les diferents iniciatives del Pla de la Diversitat Agrària Valenciana de la Consellería, per “conservar les llavors in situ, en el camp, doncs si no es conreen, a més de perdre adaptació a l'ambient, no poden ser conegudes pels consumidors”; Una d'aquestes iniciatives és la creació del Caleg de varietats d'intes agrari valencià: un registre de varietats antigues en el qual els agricultors/as podran trobar les llavors que necessiten.

Una de les parts més controvertides del debat s'ha centrat en l'ús de llavors híbrides al sector, que alguns estimen que amb el temps redueixen la biodiversitat. Jaume Prohens, del COMAV de l'UPV, ha afirmat que “la millora genètica es tracta d'una sèrie de tècniques que s'utilitzen per a la millora de llavors (selecció, hibridació...), però els fitomilloradors farem com se'ns demani. Si en agricultura ecològica no es poguessin utilitzar varietats híbrides com a producte acabat, podem utilitzar varietats que no ho siguin. N'hi ha tantes de tècniques, i tan diverses, de millora genètica que, segons la meva opinió, poden posar-se en servei per aconseguir una agricultura més ecològica. L'AE requereix diversitat, i això és un valor afegit.”

Jesús Sanchís, agricultor ecològic amb certificat Demeter, opina que “des del punt de vista de l'agricultor professional, no podem oblidar l'exigència del mercat i que hem de pagar factures. Per tant, si una eina són els híbrids per fer certes produccions, haurem d'utilitzar-les sense oblidar que hi ha altres camins”.

Isabel Montálvez, de l'empresa Interllavors SL, comercialitzadora de llavor ecològica, ha assenyalat que “cal donar resposta a totes les agricultures: la de proximitat, de varietat, la culinària, l'ecològica... encara que sigui en sistemes més forçats. Hem de coexistir perquè aconseguim més junts que separats. Acordem, regulem i participem tots i totes”.

Des del CAECV, Rosa García ha destacat que “la normativa està per complir-la i no ens la podem saltar i, si és cert que ha de recollir més la sensibilitat de productors/as i consumidors/as. La normativa en AE està basada i muntada sobre el consumidor/, que inclou la idea d'utilitzar més les varietats locals. Les varietats modernes si han d'existir, que existeixin; Hi ha lloc per a tothom.”

Alberto Llopis, de Llavors d'açí, Associació integrada a Xarxa de Llavors, va recordar que el 17 d'abril és el Dia de la Lluita Camperola, perquè fa 19 anys al Brasil van perdre la vida una vintena d'agricultors per lluita per la sobirania alimentària, i això comença per buscar la independència de les corporacions grans en l'ús de llavors. La seva intervenció finalitza assenyalant que “hem de continuar treballant, per a la conservació dels recursos fitogenéticos i perquè l'alimentació i la salut de les persones i del planeta, quedin fora dels balanços econòmics de les empreses.”

Mª Dolores Raigón, presidenta de SEAE, va tancar la taula indicant que “la ciència s'ha de posar al servei de la societat comptant amb tots. Hi ha molt a fer, però que el treball sigui des de la concòrdia per obtenir aquests resultats que la societat va demandant cada vegada més”.

La taula rodona s'ha realitzat al Saló de Graus de l'ETSIAM de la Universitat Politècnica de València, en ocasió de la 2a Trobada del projecte europeu LIVESEED sobre el tema, que involucra més de 49 socis i 28 països i que se celebra durant aquests dies a València, reunint els principals investigadors i parts interessades europees. Aquest projecte està enfocat a estudiar i impulsar més ús de llavor produïda ecològicament i incrementar la biodiversitat agrària.


Font: agroinformacion.com