Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > Publicat l'informe sobre un nou ...
 
Dijous, 19 d'abril de 2018

Publicat l'informe sobre un nou model de pagament per a la Política Agrària Comuna

Avui, IFOAM EU i FiBL han publicat un nou informe "Cap a un nou model de pagaments per béns públics per retribuir als agricultors a través de la Política Agrària Comuna post-2020". La publicació fa una crida a la creació d’un ambiciós esquema ecològic sota el primer pilar que remuneri als agricultors pel lliurament de béns públics i per vincular objectius clars de la PAC amb indicadors d’acompliment.


Eduardo Cuoco, director de IFOAM EU, s’ha referit a l’informe de la següent manera: “Necessitem modernitzar la Política Agrària Comuna (PAC) per passar de compensar als agricultors a recompensar als agricultors pels béns públics que proporcionen a la societat. Aquest informe mostra que és possible un nou model de pagament de la PAC. Perquè aquesta reforma sigui efectiva, tota l’estructura de la PAC hauria de focalitzar-se cap a la sostenibilitat”.

Jan Plagge, membre de la Junta d’IFOAM EU, ha dit: “La nova PAC ha de permetre a tots els agricultors, convencionals o ecològics, transitar cap a sistemes agrícoles més sostenibles. Aquest informe mostra que les eines d’avaluació de la sostenibilitat basades en indicadors es poden utilitzar dins de la PAC per recompensar als agricultors que prenen iniciatives per fer que les seves explotacions siguin més sostenibles i per cuidar millor els recursos naturals”.

Thomas Fertl, membre de la Junta d’IFOAM EU, ha afegit que: “La PAC posterior al 2020 s'ha d’orientar a resultats i basar en objectius clars de sostenibilitat associats amb indicadors fiables econòmics, socials i ambientals. Recompensant els agricultors d’acord als objectius que compleixen, la nova PAC pot desbloquejar el seu potencial com a “emprenedors sostenibles”. Amb un model adequat de PAC en funcionament i un finançament suficient, el 2030 el sector d’agricultura ecològica podria constituir almenys una quarta part de l’àrea agrícola de la UE”.

L’informe ha estat elaborat per el FiBL i encarregat per IFOAM EU. Aporta recomanacions ambicioses sobre l’estructura general de les polítiques i del model de pagaments. A més, l’informe crida l’atenció sobre les eines d’avaluació de la sostenibilitat que ja estan en ús en certs països i que s’haurien de considerar per a la PAC post-2020.


Font: Nota de premsa d'IFOAM EU (10/04/2018)