Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > L'agroecologia, ciència que va ...
 
Dimecres, 18 d'abril de 2018

L'agroecologia, ciència que va més enllà de “reverdir” l'agricultura industrial

L'agroecologia comença a ser sobre la taula dels fòrums internacionals que debaten sobre la insostenibilitat del model agroalimentari industrial. La FAO treballa en aconseguir la seva introducció a l'agenda política. Experts adverteixen que no és només una eina per “reverdir” l'agricultura industrial; és una alternativa.


L'agroecologia es perfila com una alternativa a l'agricultura industrial, però experts en la matèria han advertit que no és únicament una eina per reverdir l'agroindústria i des de la FAO treballen per introduir-la, en els propers anys, a l'agenda política dels països.

La jornada “Ampliant l'escala de l'agroecologia per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)”, que s'ha celebrat aquest dimarts a Madrid, ha comptat amb experts internacionals i representants de la FAO que han debatut sobre la necessitat de canviar els actuals sistemes agroalimentaris.

Fonts de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació (FAO) han detallat que “l'agroecologia és una realitat que existeix sobre el terreny, no només a nivell teòric, sinó també pràctic;” és una disciplina científica, un conjunt de pràctiques i un moviment social.

L'agroecologia, transició cap a sistemes alimentaris més sostenibles

Ha apuntat que “en aquests moments, estem treballant per analitzar com introduïm, en els propers anys, l'agroecologia a l'agenda política,” perquè pot ajudar la transició cap a altres sistemes de producció alimentària sostenibles a causa del seu ampli enfocament ambiental, econòmic i social.

El representant Especial de la FAO a Espanya, Ignacio Trueba, ha assegurat que és necessària la “transformació” dels sistemes agraris i alimentaris actuals, que estan tenint uns “costos ambientals enormes i, això, no ho podem permetre”.

Ha incidit que la línia agroecològica també està centrada en un canvi nutricional, en uns nous hàbits de consum, ja que a la gana i la malnutrició se sumen els problemes per obesitat, que són en la base de moltes malalties.

SOCLA brinda suport a FAO, però demana respecte pel llegat de l'agroecologia

La presidenta de la Societat Científica Llatinoamericana d'Agroecologia (SOCLA), Clara Nicholls, ha valorat la iniciativa de la FAO de promoure l'agroecologia, però ha advertit que aquest organisme “ha de reconèixer, respectar i preservar els orígens, la identitat i el llegat de l'agroecologia, si de veritat volem escalonar l'agroecologia”.

El professor d'Agroecologia a la Universitat de Berkeley (Califòrnia), Miguel Altieri, ha destacat que aquesta ciència ha avançat malgrat que haver estat ignorada i fins i tot combatuda en el passat, però ha insistit que “no és una eina per reverdir l'agricultura industrial. És una alternativa“.

Ha assenyalat que és un nou paradigma, que no depèn de combustibles fòssils, no utilitza pesticides i que, ha reivindicat, és capaç de produir prou aliments malgrat que els seus detractors diguin el contrari.

L'agroecologia és una alternativa al model actual, segons Altieri

En aquest sentit, ha apuntat que els camperols, l'agricultura familiar, produeix el 70 % dels aliments en tan sols el 20 % de les terres. L'agricultura industrial, que ocupa el 80 % restant, només produeix el 30 % de l'alimentació, “més interessats en produir biocombustibles”, però utilitza el 80 % de l'aigua, el 80 % dels combustibles fòssils i és responsable del 40 % dels gasos amb efecte d'hivernacle.

Ha fet una crida al consumidor, que juga un paper fonamental en aquesta transformació, perquè “menjar és un acte polític i ecològic alhora” i ha d'entendre que l'agroecologia no només produeix aliments sans, sinó també altres serveis: ecològics, socials, culturals... que incideixen en l'economia rural.

Tant Nicholls com Altieri han apuntat que “estem disposats a col·laborar amb la FAO”, però sempre que es respecti la missió de l'agroecologia que és la transformació radical dels sistemes alimentaris per a un futur més just i sostenible mitjançant la remodelació de les relacions de poder del camp a la taula.

Repte: ampliar l'escala de les pràctiques agroecològiques

El responsable d'Aliances de FAO Espanya, Arturo Angulo, ha destacat que el desafiament que es planteja és que l'agroecologia “no es pot quedar vinculada a espais petits”, si bé Nicholls ha ressaltat que existeixen experiències agroecològiques de més mida. A més, ha remarcat l'apunt d'Altieri: “Sense la participació de petits agricultures el món no tindria menjar”.

De les reflexions d'aquesta jornada, segons Angulo, s'aportaran idees de com créixer en dimensió, així com el paper dels parlaments per promoure l'agroecologia des de l'àmbit legislatiu dels Estats.

En aquest sentit, el senador popular Alberto Fabra, que també ha assistit a la inauguració, ha explicat que aquesta jornada és “preparatòria per a la Cimera Mundial contra la Gana i la Malnutrició” que reunirà l'octubre a parlamentaris de tot el món en el Parlament Espanyol (Congrés i Senat).

Cimera Mundial contra la Gana i la Malnutrició

El Ministeri d'Afers Estrangers i Cooperació a través d'AECID, les Corts Espanyoles i la FAO, juntament amb els Fronts Parlamentaris contra la Gana d'Amèrica Llatina i el Carib promouen aquesta Cimera per contribuir a “erradicar la gana i totes les formes de malnutrició al món en un context de producció agrària i alimentària sostenibles“.

Fabra ha afegit que és important “sensibilitzar a polítics i parlaments” i fixar un document que estableixi les línies de “com treballar els propers anys” per la seguretat alimentària, el manteniment de la població rural, la sostenibilitat econòmica i mediambiental i l'economia circular.

Per la seva part, el director de Cooperació Multilaterial i Horitzontal i Financera de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (Aecid), Borja Rengifo, ha indicat que amb aquesta “gran cimera pretenem atreure l'atenció sobre la cooperació en temes legislatius” per lluitar contra la gana.

Perquè “tot passa per les lleis”, ha incidit, i és clau conèixer les desenvolupades en aquells països que “han tingut bon resultat”.


Font: efeagro.com