Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > De la terra fèrtil a la taula: ...
 
Dimarts, 17 d'abril de 2018

17 d'abril, Dia Mundial de les lluites camperoles

De la terra fèrtil a la taula: Erradicar la gana i totes les formes de malnutrició a partir de l'Agroecologia i el Consum responsable

El Lliure Comerç Global d'Aliments, en mans d'un grapat de multinacionals, converteix l'Agricultura en una branca de la Indústria i imposa –amb la violència competitiva dels més forts- una constant reducció dels preus en origen a agricultors i ramaders.


Les grans corporacions alimentàries, emparades per les institucions del capitalisme internacional (BM, FMI, UE, OMC, i Acords multilaterals), amb el consentiment i complicitat dels estats, externalitzen els costos socials, ecològics, ambientals, culturals, sanitaris, demogràfics, territorials i en drets humans associats a l'especulació alimentària.

L'actual desordre alimentari és conseqüència d'una aberració fundacional: tractar la producció, circulació i consum d'aliments com una activitat exclusivament econòmica que produeix i ven mercaderies alimentàries competitives i rendibles, quan, en realitat, es tracta d'una activitat social i econòmica per garantir el dret fonamental a una alimentació saludable, suficient i sostenible.

Des de l'enfocament del lliure mercat, la modernització de la producció agrària fa servir massivament fertilitzants, pesticides i altres productes químics de síntesi, organismes genèticament modificats (OGMs), antibiòtics i qualsevol substància o procediment –per perillós que sigui- que augmenti la productivitat de la terra, les llavors i els animals.

Aquesta modernització productivista depredadora i biocida, consumeix més energia de la que produeix i treballa en contra dels processos i temps naturals de fermentació, fertilitat i maduració. Impedeix de tancar el cicle d'energia i nutrients per al terra procedents dels residus d'aliments, cultius i bestiar. I es presenta com a garant del progrés, la lluita contra la gana i el pacífic desenvolupament de les nacions a través del lliure comerç. Tanmateix, és una maquinària d'escalfament global, destrucció de la biodiversitat, la fertilitat de la terra i la seva capacitat per enfrontar les plagues i el canvi climàtic que proliferen amb la producció a gran escala i la distribució mundial. Com més avança crea més gana, obesitat, malalties alimentàries, provoca despoblació del camp, migracions forçoses, megalòpolis inviables, pobresa i exclusió.

La producció camperola que encara no ha sucumbit a la lògica de la industrialització i la mercantilització és intensiva en mà d'obra, deté el despoblament rural i l'emigració a les ciutats, conrea a favor de la naturalesa, proporciona aliments per a la població propera, part dels coneixements agroramaders tradicionals (rotació, varietats locals, recol·lecció en punt òptim de maduració, cultius de temporada, tecnologies respectuoses amb els processos i temps biològics i torna els residus orgànics a terra) contribuint a la fertilitat de la terra, l'estalvi d'aigua, la reducció de l'empremta de carboni i la resiliència davant el canvi climàtic. La distribució agroecològica i el consum responsable es basa en la proximitat, el menor nombre de mitjancers possibles, el foment de cultura nutricional i petita indústria transformadora que optimitzi l'aprofitament dels cultius de temporada i el comerç just per a productor@s i consumidor@s.

L'Agroecologia revaloritza la cultura i valors camperols incorporant coneixements agronòmics, diàleg i cooperació entre les diferents baules de la cadena alimentària per afrontar i revertir els danys d'una alimentació industrialitzada, mercantilitzada i globalitzada.

Al lliure comerç d'aliments, cada baula pateix –però també reprodueix- la lògica depredadora i autodestructiva del lliure comerç global d'aliments. Per a l'Agroecologia i el Consum Responsable, la producció ha de tenir en compte les necessitats de la distribució i el consum, i aquests últims, les necessitats de la producció. La Producció Agroecològica no pot prosperar sense la transformació del consumisme individualista en consum responsable i sense una distribució pròpia davant la gran distribució que imposa la seva llei a productor@s i consumidor@s.

L'Agroecologia és el principal instrument per lluitar contra la gana, garantir que els nostres sistemes alimentaris siguin sostenibles i nutritius i assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

El Dia de les lluites camperoles, 17 d'abril, és també el dia de les lluites de l@s consumidor@s responsables i de les dones que –lluitant per la seva igualtat- protagonitzen la defensa de la salut, de les cures i de la terra, protegint les llavors, l'aigua i els boscos de la seva privatització per part de les multinacionals.

Campesin@s, consumidor@s i dones cooperem per impulsar una cultura alimentària, créixer en salut, tancar la bretxa entre el camp i la ciutat, crear xarxes de comercialització des de la responsabilitat compartida i la cooperació de tots els actors (productor@s, transportistes, logistes, distribuïdors, cociner@s, nutricionistes, educador@s, famílies i, sobretot, l'escola). Des de la llavor i la terra fèrtil a la taula (familiar, escolar, col·lectiva o institucional), necessitem construir nous circuits basats en economia social, respecte al bé comú, ecofeminisme, justícia, igualtat, seguretat i sobirania alimentàries per a les persones i els pobles.


Comunicat del Consell Rector de La Garbancita Ecológica