Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > El sector agro: en el focus ...
 
Dilluns, 16 d'abril de 2018

El sector agro: en el focus dels inversors

Enrere han quedat els temps en què els inversors financers més sofisticats buscaven negocis basats en processos industrials complexos. Ara aquesta tipologia d'inversor segueix la tendència del mercat i les demandes del consumidor.


El 2017 es van produir al mercat espanyol més de 20 operacions corporatives al sector, el que evidencia el bon moment transaccional que travessa el món agro. La major part de les operacions han estat liderades per inversors financers que han sabut identificar un sector molt atomitzat -més de 10.000 operadors al mercat espanyol- però amb bons marges de rendibilitat. Això, lligat a l'excés de liquiditat existent, ha provocat una allau d'operacions de compravenda a múltiples de valoració elevats, i s'espera que la tendència continuï en els propers mesos.

Els segments del sector que han tingut més activitat són: el segment més primari i lligat a l'origen, com és el de fruites i verdures; la categoria més healthy, vinculada amb l'alimentació natural i ecològica; i la branca amb un component més gran de I+D+i, dedicada a la producció i creació de noves varietats.

Rellevants fons d'inversió, tant nacionals com internacionals, han entrat en les diferents categories en els últims mesos a través d'adquisicions selectives i segur que en el curt termini lideraran els processos de concentració. L'objectiu passa per crear "players" d'elevada mida amb forta exposició internacional, que puguin competir amb els grans grups internacionals com l'americana The Hain Velestial Group o l'holandesa Wessanen -aquesta última ja disposa de presència a Espanya després de l'adquisició de Biogran a Nazca Capital.

Es pot destacar també la categoria d'alimentació ecològica i natural al mercat nacional, amb creixements de doble dígit en els últims anys. Si bé encara existeixen importants barreres per a aquests operadors de cara a la consolidació de la categoria al mercat -principalment, preus més elevats que altres productes de consum i dificultat per col·locar els seus productes en els lineals en la distribució organitzada-, quan comparem la penetració a Espanya d'aquests productes (40%) davant la penetració mitjana dels mercats europeus (80%) sorgeix una ona d'optimisme en relació amb l'evolució de la categoria en el mig termini

Perspectives i reptes del sector

El sector compleix, a més, dos dels principals requisits que busquen els inversors: perspectives a futur i internacionalització. És un sector amb unes perspectives de creixement molt ambicioses i en matèria d'internacionalització, la gran majoria dels operadors ja disposen de presència en altres mercats, especialment a Europa, complint els diferents estàndards de qualitat i adaptant els seus productes a les necessitats dels consumidors europeus. La majoria dels operadors nacionals saben que el seu creixement en el mig termini ha d'estar basat tant en la consolidació del sector a nivell nacional com en l'increment de la seva presència als mercats internacionals.

Com a conseqüència de l'excel·lent comportament de la categoria, grups nacionals de mida rellevant, com per exemple: Ebre Foods, Qualitat Pasqual, Dulcesol, etc.- ja han posat en marxa desenvolupaments interns per abordar la categoria d'alimentació natural i saludable i quedar-se així amb un tros del pastís. Aquests operadors dominen el canal de distribució organitzada, el que els permet entrar més fàcilment en un canal complicat d'accedir en el dia d'avui -només el 12% dels productes són comercialitzats per aquest canal de venda- i que sens dubte ha d'adaptar-se a les noves necessitats del consumidor.

Un dels principals reptes del sector és la professionalització. Això està estretament lligat a la capacitat de proveïment de matèria primera en origen, sent molt dependent tant de les collites com dels mateixos agricultors. Si bé alguns operadors del sector disposen d'acords relativament estables que els garanteixen el subministrament en origen, encara la majoria de les companyies depenen de petits i mitjans agricultors amb qui tenen acords de curt termini. Aquesta situació pot provocar certa intranquil·litat per a aquells actors que estan aprenent el funcionament del dia a dia de les operacions, i que veuen com una part molt rellevant del negoci no la poden tenir lligat amb relacions de medi i llarg termini.

En els propers mesos es preveu que les operacions corporatives en aquest segment continuïn, principalment liderats per grups de capital risc, dirigides a dur a terme el necessari procés de consolidació -de la mateixa manera que està ocorrent en altres categories del sector alimentació-. S'espera que els grans players internacionals del sector segueixin molt de prop els moviments corporatius que es produeixin i fins i tot que liderin els mateixos a través d'adquisicions o presa de participacions rellevants. El mercat espanyol té un tremend atractiu per a ells i segur que seran un actor rellevant en el panorama transaccional del sector.


Article d'opinió escrit per Enrique Domínguez, soci de Financial Advisory de Deloitte (24/03/2018)
Font: deloitte.com