Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > “Per a Amèrica, l'agricultura ...
 
Dijous, 12 d'abril de 2018

“Per a Amèrica, l'agricultura ecològica és una porta d'entrada a la UE”

La secretària executiva de la Comissió Interamericana d'Agricultura Orgànica (CIAO) destaca la “gran oportunitat” comercial que el creixement de l'alimentació “eco” ofereix als productors. Repassa el desenvolupament del sector als països americans.


L'agricultura ecològica és una gran oportunitat per als països americans i una via d'accés comercial a la Unió Europea (UE), amb Espanya com a porta d'entrada, segons l'argentina Graciela Lacaze.

La responsable de la CIAO -organització intergovernamental que aglutina a 19 països d'Amèrica i que també compta amb Espanya com a soci- destaca el panorama prometedor de la producció “eco”, amb un creixement anual del comerç mundial de l'11 %. “És una porta comercial, tot és oportunitat i, ara mateix, hi ha més demanda que oferta”, assenyala.

Les nacions vinculades a la CIAO representen el 18 % de la producció mundial ecològica i a 500.000 agricultors o ramaders dedicats a aquest segment, segons Lacaze.

En aquest grup entrarien Espanya, Argentina, Bolívia, Brasil, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Equador, El Salvador, EUA, Hondures, Guatemala, Mèxic, Nicaragua, Panamà, Paraguai, Perú, República Dominicana, Uruguai i Veneçuela.
Lacaze, qui ha visitat recentment Espanya per participar en la presentació a Almeria de les tres noves normes “Aenor” de fertilitzants i fitosanitaris, incideix en la importància de l'“harmonització” dels requisits, ja que facilita als importadors el compliment de les regles.

La norma sobre insums -impulsada pel Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient i pel sector ecològic espanyol- és important, segons el parer de Lacaze, perquè facilita un comerç més àgil.

Diferències per països

La CIAO -la secretaria executiva del qual l'exerceix l'Institut Interamericà de Cooperació per a l'Agricultura (IICA)- engloba països molt diversos respecte al sector “eco”. Entre ells figuren els EUA, un dels compradors més grans, o l'Argentina, que exporta el 99 % de la seva producció.

Lacaze assenyala que altres nacions centreamericanes que han trobat una sortida per a productes “estrella”, com a cafè, cacau o plataner. L'Equador, d'altra banda, exporta gambes de l'aqüicultura ecològica; a Sud-amèrica, sobresurten produccions com cereals, fruites de llavor o cítrics, mentre que Xile i Califòrnia (EUA) són exportadors de vins orgànics.

Eina contra la gana

Lacaze també cita la importància de l'agricultura ecològica com a eina per reduir la gana i potenciar el desenvolupament local de comunitats rurals.

La CIAO valora l'experiència d'Espanya i assegura que a Amèrica, “si un camina al costat de les gòndoles de supermercats i botigues especialitzades “eco” veu molts productes espanyols, sobre tot oli i vi.” Per això, aquest organisme prepara experiències de capacitació i intercanvi i una reunió intergovernamental a Espanya per a 2020.

Lacaze advoca per un suport públic més gran a aquest tipus de producció, si bé al·ludeix al cas del Brasil, on hi ha un programa nacional amb 10 ministeris implicats per potenciar aquest sector. “Seria important que els Governs li donin suport amb més força, perquè l'agricultor sap els seus avantatges, però té por i necessita suports per a una transició del convencional a l'ecològic” que, calcula, tardaria 2 o 3 anys i, una vegada aconseguida, no tindrà tornada enrere. Així mateix, considera que en les negociacions comercials que manté la UE amb el bloc Mercosur o amb México sería important incloure un capítol “específic” dedicat al sector “eco”.


Font: efeagro.com