Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > La FAO reconeix la contribució ...
 
Divendres, 30 de març de 2018

La FAO reconeix la contribució de l'Agroecologia en establir sistemes alimentaris sostenibles

L'organització mundial per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), de les Nacions Unides (ONU) organitza el II Simposi Internacional d'Agroecologia a Roma, del 3 al 5 d'abril, en el qual participarà la Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica (SEAE).


Aquest és l'objecte de debat del II Simposi Internacional organitzat per FAO a la seva seu de Roma (Itàlia) del 3 al 5 d'abril. SEAE participa i també sol·licita més presència llatinoamericana en l'esdeveniment, en concret de La Sociedad Científica Latinoamericana d'Agroecologia (SOCLA).

L'organització mundial per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), de les Nacions Unides (l'ONU) organitza el II Simposi Internacional d'Agroecologia a Roma, del 3 al 5 d'abril, en el qual participarà la Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica (SEAE). Es tracta d'un Diàleg mundial per posar en relleu la important contribució de l'Agroecologia, especialment pel que fa a la millora de l'adaptació i la resiliència dels petits productors i els agricultors familiars als efectes del canvi climàtic; la millora de la nutrició, en particular a través de dietes més diversificades; la protecció i la millora de la biodiversitat agrícola en suport de serveis ecosistèmics com la pol·linització i la salut del terra; la millora dels mitjans de vida a les zones rurals o l'assoliment d'una transformació en les pràctiques agrícoles en benefici del desenvolupament sostenible.

Aquesta temàtica preocupa tant en el si de la SEAE que ha organitzat el seu XIII Congrés bianual d'aquest any sobre sistemes agroalimentaris agroecològics i canvi climàtic. Aquest Congrés, recordem, serà del 14 al 17 de novembre al Rioja Forum de Logronyo.

SEAE ha volgut mostrar també el seu suport a una major presència d'organitzacions d'Amèrica Llatina, lloc on es desenvolupen diverses activitats i al qual l'uneixen diferents vincles. Una de les absències més notables en aquest Simposi serà la de la Societat Llatinoamericana d'Agroecologia (SOCLA), que no ha estat convidada a l'esdeveniment, malgrat el seu important pes específic en el sector del coneixement agroecològic.

En 2014, el primer Simposi Internacional sobre Agroecologia per a la Seguretat Alimentària i Nutrició va suposar una oportunitat per compartir experiències i construir el cos d'evidències sobre l'agroecologia, així com per assolir un consens sobre les prioritats per aconseguir sistemes alimentaris més sostenibles gràcies a l'agroecologia. Després d'aquest Simposi Internacional, la FAO va facilitar un Diàleg Mundial que va involucrar aproximadament uns 1.350 participants de diferents sectors procedents de 162 Estats Membres en una sèrie de reunions regionals, entre 2015 i 2016. Aquest 2n Simposi Internacional haurà de servir per sintetitzar i construir sobre els resultats d'aquestes trobades regionals, i compartir i analitzar polítiques que puguin ajudar a ampliar, verticalment i horitzontalment, l'escala de l'agroecologia per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Per què l'Agroecologia per establir sistemes alimentaris sostenibles?

L'Agroecologia uneix disciplines científiques, conceptes socials i pràctica. El nucli científic de l'agroecologia està basat a aplicar principis i conceptes ecològics per optimitzar les interaccions entre plantes, arbres, animals, éssers humans i el medi ambient. A més, l'Agroecologia situa els aspectes socials en el centre de les solucions per arribar a sistemes alimentaris sostenibles i justos

Presa com un conjunt de pràctiques, l'Agroecologia proporciona múltiples beneficis socials i ambientals ja que restaura els serveis ecosistèmics i la biodiversitat. Gràcies al seu enfocament integral, l'Agroecologia és clau en la promoció de la seguretat alimentària i nutricional alhora que es millora la resiliència dels agroecosistemes.


Font: Bio Eco Actual
Llegir la Carta Oberta a la FAO des de SOCLA