Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > Dones de la pagesia: Rosa, ...
 
Dijous, 08 de març de 2018

Dones de la pagesia: Rosa, Maria i Meritxell

Article d'opinió de Joan Cavall, coordinador nacional d'Unió de Pagesos, amb motiu del Dia Internacional de les Dones 2018


L’1 DE febrer ens va deixar la Rosa Malet, dona d’en Pep Riera. Van conviure més de 50 anys. Mare de cinc fills i amb néts, va ser pal de paller de casa seva, també en el temps que en Pep no era a casa, molt per la seva dedicació a Unió de Pagesos i a la defensa de la pagesia. En Pep va estar 23 anys a primera fila, i no ha deixat l’activisme, també dins l’Assemblea Nacional Catalana els darrers anys...

Les dones pageses, sovint en silenci, fan un treball poc reconegut; abans només a l’explotació, ara moltes vegades amb altres professions. En l’actual Unió de Pagesos, per la dedicació de la gent més implicada i amb més responsabilitats, també hi ha dones amb la tasca de fer de pal de paller, contribuint amb aportació econòmica important.

Al llibre República pagesa, de Montserrat Tura, la Maria Ros, la seva àvia i dona del Feliu Tura, fundador de la Unió de Rabassaires, hi té un paper important. Va ser sufragista i va aguantar la casa de pagès en moments molt difícils durant la Guerra Civil i la Dictadura. Com el paper de la Maria o la Rosa, en la lluita de la defensa de la pagesia, hi ha moltes altres dones que segueixen sent pal de paller a cada casa.

Per acabar, cal un reconeixement a la consellera a l’exili, Meritxell Serret. Hi té un paper de dona compromès i amb uns ideals ferms; al cap i a la fi, aquest paper ha estat ratificat pel poble de Catalunya el 21-D. A Unió de Pagesos ens adreça una carta que ens diu que, els darrers mesos, tot el que hem viscut ens referma en els valors de respecte i solidaritat, defensa del bé comú i dels drets democràtics. És cert que moltes demanen República, en femení. Jo hi estic d’acord.


Autor: Joan Cavall, Coordinador nacional d'Unió de Pagesos
Font: segre.com