Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > IFOAM-UE proposa d'orientar els ...
 
Dilluns, 05 de febrer de 2018

IFOAM-UE proposa d'orientar els pagaments de la PAC cap a resultats agroecològics

La Política Agrària Comuna està sota la lupa de molts agents degut a la seva pròxima reforma. IFOAM-UE ha elaborat un informe en el qual aborda la producció ecològica, el canvi climàtic i com una reorientació dels ajuts de la PAC podrien contribuir a mitigar els gasos d'efecte d'hivernacle.


Els responsables polítics haurien d'emprendre “canvis fonamentals” en l'actual Política Agrària Comuna (PAC) i orientar-la cap a un model de pagaments agraris basat en resultats agroecològics, segons l'informe de la Federació Internacional de Moviments d'Agricultura Ecològica (IFOAM-UE).

IFOAM-UE assenyala que una nova PAC alineada amb l'Agenda 2030 de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible i centrada en recompensar resultats tangibles, ambientals i socials de la producció agrària, ajudaria a mantenir els productors en actiu, un medi rural viu i combatria el canvi climàtic.

Pagament per compensar l'esforç dels productors per mitigar el canvi climàtic

Seria, segons el seu parer, un model de “pagament emblemàtic” que compensaria l'esforç dels productors per mitigar i adaptar-se al canvi climàtic, però també el realitzat per oferir altres béns públics relacionats amb la biodiversitat, la qualitat del terra i de l'aigua, el capital social i la viabilitat del camp.

L'estudi “Producció ecològica, mitigació del canvi climàtic i més”, traduït al castellà per Ecovalia, parla de la necessitat d'abordar un enfocament sistèmic per reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle (GEI) vinculades a la producció i consum d'aliments a la Unió Europea (UE).

Per a l'entitat, cal ajudar el sector agrari a adaptar-se al canvi climàtic sense posar en perill la seguretat en el proveïment d'aliments per assolir els objectius de desenvolupament sostenible.

Augment de la producció eco, reducció d'emissions

Reconeix que “és invevitable” que la producció agroalimentària tingui efectes sobre el medi ambient, però considera que la “producció agrària ecològica pot reduir aquests efectes en comparació amb la convencional”.

Un augment lineal de la presència de la producció eco a la superfície agrària de la Unió Europea (UE), del 6 % el 2016 al 50% el 2030, reduiria les emissions acumulades de GEI de la producció agrària durant aquest període en un 7,5-8,5%, mitjançant l'augment del segrest de carboni al terra (-5,5%) i la reducció de la proporció de fertilitzants nitrogenats aplicats (entre -2 i -3%).

Segons les seves dades, conduiria a una reducció de les emissions vinculades a la producció de fertilitzants minerals equivalent al 4-5% de les emissions relacionades amb l'agricultura.

Canvi del sistema de producció, canvi de patrons de consum

A més, apunta que un ús més gran de les pastures europees i la reducció de la dependència de matèries primeres importades reduirien significativament les emissions vinculades a la producció de pinsos i al canvi de l'ús de la terra, als països on es produeixen aquests aliments destinats als animals.

Tanmateix, aquests beneficis podrien produir-se a costa de la reducció de rendiments agraris, que es necessités més superfície per produir la mateixa quantitat, per la qual cosa una producció eco més gran i de ramaderia basada en pastures hauria d'anar de la mà de canvis en els patrons de consum, amb una evolució cap a dietes basades en proteïna vegetal i una reducció en el desaprofitament d'aliments.

Insisteix l'informe en la incorporació de “fons públics per a béns públics” que requeriria “canvis fonamentals en l'actual PAC, amb la introducció d'un model de pagament emblemàtic per estimular els serveis ambientals i socioeconòmics prestats a nivell d'explotació".


Font: efeagro.com