Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > El teixit industrial ecològic ...
 
Dimecres, 22 de novembre de 2017

TAMBÉ HI HA PRODUCTORS ECO QUE PRENEN POSICIONS

El teixit industrial ecològic creix el 13,6% el 2016 per l'entrada de grans empreses

Augmenta el nombre d'empreses ecològiques el 2016. La demanda més gran d'aliments bio propicia aquest creixement impulsat per l'entrada de grans firmes que desenvolupen aquestes noves línies, però tampoc no s'han d'oblidar els moviments realitzats per petits productors eco.


El teixit industrial ecològic ha experimentat un fort creixement el 2016 (+13,56 %), fins a un total de 6.615 empreses (5.663 de relacionades amb la producció vegetal i 952, amb l'animal) per l'entrada de les grans empreses que aposten per “tenir noves categories bio en els lineals”, però tampoc cal oblidar els moviments realitzats per petits productors eco.

L'expert i assessor especialitzat en negocis ecològics, Diego Roig, ha analitzat per a Efeagro aquestes dades recollides en les Estadístiques d'Agricultura Ecològica 2016 que el Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (Mapama) acaba de fer públiques.

Les dades del Ministeri revelen que la manipulació i conservació de fruites i hortalisses, amb un total de 2.069 firmes (1.785 en 2015), és una de les principals línies que s'han desenvolupat, que, segons Roig, s'orienta cap a la “quarta i cinquena gamma”, on sembla que agafen protagonisme agricultors que decideixen transformar la seva producció.

Les grans empreses prenen impuls i els petits productors ecològics es posicionen

Aquest repunt, per atendre una creixent demanda, ve impulsat per l'entrada de la gran distribució al mercat bio, ha assenyalat.

Roig, director de la consultora Ecological.bio, ha explicat, no obstant això, que no només les grans firmes “estan prenent impuls” per situar-se i comptar amb gammes ecològiques certificades, com és el cas de Dulcesol, SOS, Gallo, Apis o Hero, per citar alguns, sinó que hi ha agricultors que estan donant el pas cap a la transformació per aconseguir així un valor més gran afegit a les seves produccions bio.

En el cas de les activitats industrials relacionats amb la producció animal, l'increment de consum d'aliments ecològics, amb xifres de dos dígits en els últims anys, està desenvolupant també la implantació d'empreses càrnies eco, segons Roig.

La gran distribució precisa de proveïdors per proveir demanda eco

Ha explicat que la forta aposta de la gran distribució per incrementar la seva oferta de productes ecològics certificats (Carrefour o El Corte Inglés, per citar-ne alguns) que “estan buscant proveïdors per proveir aquesta demanda”, anima així el desenvolupament del teixit industrial.

La distribució, que necessita atendre la incipient demanda bio en constant augment, està en converses amb els seus proveïdors habituals perquè certifiquin gamma en ecològic, la qual cosa, sens dubte, segons l'expert, “està potenciant aquest desenvolupament en les empreses agroalimentàries més conegudes” perquè poden tenir volum.

A nivell logístic és important, per a la gran distribució, que tingui proveïdors amb massa crítica suficient per atendre les seves comandes i mantenir una oferta continuada de productes i evitar quedar-se sense referències.

El repte, per als petits, és augmentar el seu volum, de fet, ja hi ha algunes petites empreses de sectors carnis o lactis que, davant de la creixent demanda generada, estudien creixements orgànics.

Augmenten les empreses ecològiques, també la superfície i els operadors eco

El juny passat, el Ministeri d'Agricultura ja va donar un avenç el juliol de les dades de superfície conreada en eco, que situa de nou Espanya com la principal productora ecològica europea, amb més de dos milions d'hectàrees, el 2,5 % respecte a l'any 2015.

Ja llavors el mateix Ministeri assenyalava que aquestes dades “posen en relleu l'increment del nombre d'operadors en les fases posteriors de la cadena alimentària, per l'increment de la demanda.

Els productes ecològics, també anomenats biològics o orgànics estan sotmesos a un sistema de control oficial regulat per normativa comunitària, ha recalcat el Mapama, qui va detallar que el nombre total de controls oficials realitzats el 2016 va ascendir a 46.632.


Font: efeagro.com | 13 NOVEMBRE 2017 | Anabel Pascual | EFEagro