Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > Un documental plasmarà la ...
 
Divendres, 29 de setembre de 2017

Un documental plasmarà la viabilitat dels menjadors escolars ecològics

Cada vegada són més les famílies preocupades per la qualitat de l'alimentació a les escoles. Un documental farà visible desenes d'experiències en 7 autonomies que reflectiran que la transició cap a menjadors escolars ecològics és factible.


El primer documental sobre menjadors escolars sostenibles a Espanya ja està en marxa -després de la identificació de desenes de projectes, que ja són realitat en 7 comunitats autònomes- i el seu rodatge començarà el gener vinent, ha apuntat el coordinador de “Del Camp a l'Escola”, Andrés Muñoz.

L'objectiu és aportar experiències que evidenciïn que “un altre model és possible”, un d'alternatiu al majoritari actual -al seu judici d'“escassa qualitat alimentària”, “insostenible mediambientalment”, en mans d'“unes 10 empreses, moltes de multinacionals” i en la gestió de les quals les famílies tenen nul poder de decisió, malgrat finançar-lo, ha assenyalat Muñoz a Efeagro.

L'organització “Del Camp a l'Escola” coordinarà el documental que es farà al costat de Carro de Combate -investigació periodística- i La Nave Nodriza -professionals del món de la imatge i del cinema-, per a la qual cosa ha aconseguit 11.423 euros a través de la campanya de micromecenatge a “goteo.org”.

Fer visible la possibilitat del canvi cap a menjadors ecològics

Amb més de 15 testimonis de projectes d'Andalusia, Aragó, les Canàries, Cantàbria, Catalunya, Euskadi i Madrid, està previst que aquesta peça audiovisual es presenti en octubre del 2018 a l'“Another Way Film Festival”, un fòrum cinematogràfic sobre progrés sostenible de Madrid.

“Es filmarà a tres localizacions (Aragó, Barcelona i Madrid), però es mostraran les experiències d'aquestes set comunitats autònomes” per donar a conèixer una realitat “ja nombrosa i diversa”, segons Muñoz.

El documental “vol mostrar una altra realitat” i “ensenyar a altres famílies” que és possible el canvi cap a menjadors escolars sostenibles i ecològics, perquè “no és més costós econòmicament, tampoc des del punt de vista organitzatiu.

“Només és necessari un canvi de mentalitat” i “interès per implantar-lo”, ha afegit.

Alimentació escolar actual, un negoci

Ara mateix, “l'alimentació escolar és un negoci per a algunes de les poques empreses” que gestionen els serveis de menjador escolar i que “treuen benefici en detriment de la qualitat dels aliments que serveixen i de les condicions laborals del personal que treballa a la cuina i als menjadors”.

“El principal”, ha recalcat, “és prendre consciència”; “cada vegada més gent clama pel canvi i, encara que sigui a petita escala, hi ha realitats (sobre menjadors escolars ecològics i sostenibles) que empenyen a ser optimistes”.

Segons la seva opinió, “si traiem el lucre empresarial de l'alimentació escolar, la qualitat dels aliments i les condicions laborals del personal millorarà. Aquesta és la nostra perspectiva”.

Per això ha advocat per tornar a construir una relació de confiança que s'aconsegueix quan els aliments són locals, ecològics, de proximitat, de temporada... Això es dona quan l'agricultor sap qui consumirà els seus productes i la persona que cuina coneix els seus comensals.

Famílies en lluita per aconseguir menjadors sostenibles i ecològics

“Hi ha una pugna” de les famílies “per recuperar la gestió dels menjadors escolars”, que “comencen a batallar per millorar el servei”, ha constatat Muñoz, l'entitat, “Del Camp a l'Escola”, del qual ofereix assessorament als centres per iniciar el canvi cap a unaalimentación agroecològica.

En paral·lel a la filmació, s'elaborarà un nou informe per “indagar una mica més en la realitat dels menjadors escolars en les 17 comunitats autònomes”, que “esperem tenir al juny”, per fer visible la problemàtica sobre la falta de qualitat alimentària i la concentració empresarial del sector de la restauració col·lectiva escolar, ha detallat.

Aquest document completarà l'estudi sobre “L'alimentació escolar a Espanya. Cap a un model més saludable i sostenible” en el qual van col·laborar “Del Camp a l'Escola” i “Carro de Combat”, i que va comptar amb aportacions de la Confederació Espanyola d'Associacions de Pares i Mares de l'Alumnat (Ceapa), Ecologistes en Acció i Veterinaris sense Fronteres.


Font: efeagro.com | 26 setembre | Anabel Pascual Efeagro