Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > Europa prohibeix l'ús de ...
 
Dijous, 28 de setembre de 2017

Europa prohibeix l'ús de pesticides en zones d'interès ecològic

El suport del Parlament Europeu a la proposta de la Comissió Europea de prohibir els plaguicides a les Superfícies d'Interès Ecològic (SIE) a partir de la PAC del 2018 no ha satisfet ningú.


El suport del Parlament Europeu a la proposta de la Comissió Europea de prohibir els plaguicides a les Superfícies d'Interès Ecològic (SIE) a partir de la PAC del 2018 no ha satisfet ningú. L'Aliança UPA-COAG ho considera “un error de greus repercussions per al sector agrari”, mentre que la Federació Internacional de Moviments d'Agricultura Ecològica de la Unió Europea (IFOAM UE) ho considera insuficient davant les encara nombroses pràctiques agrícoles nocives per al medi ambient.

D'acord amb el diari digital Agroinformació, l'Aliança UPA-COAG rebutja aquesta prohibició perquè considera que implicarà “efectes contraris més grans que els suposats beneficis que derivarien de la prohibició”. D'una banda es produirien més emissions de carboni i més erosió del sòl per ser necessari realitzar un major nombre de tasques mecàniques sobre el terreny. I d'altra banda, es reduirien els cultius fixadors de nitrogen (lleguminoses i proteaginoses) per no resultar viable la seva producció sense poder utilitzar cap producte fitosanitari, el que amenaçaria la seguretat alimentària i la sobirania alimentària europees en la qual cosa a produccions de cultius proteics es refereix, cultius en els quals sigui dit de passada, la producció de la Unió Europea és deficitària.

Les organitzacions conservacionistes WWF i SEU/BirdLife discrepen d'aquesta visió. Segons la seva opinió, malgrat l'evidència científica, i de la coherència programàtica, hi ha hagut molta pressió perquè no s'incloguessin restriccions de gestió en les SIE, entre altres coses, perquè s'han estat considerant com a part del pla de cultiu de les explotacions amb un objectiu més productiu que ambiental. Prova d'això és que, malgrat que l'obligació de designació de SIE era del 5%, més del 10% del total cultivable de la UE està sent declarat com SIE.

Per la seva part, la Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica (SEAE) ho considera una mesura de suport als agricultors que han apostat per la sostenibilitat i els cultius en ecològic, lliurats al medi ambient, la salut pública i les zones rurals.

L'únic cert és que la decisió dels eurodiputats envia un clar senyal a la ciutadania que els agroquímics no són compatibles amb les pràctiques agrícoles agroecològiques. I si no ho són, com ha quedat científicament demostrat, com és possible que es continuï autoritzant el seu ús, no ja en zones d'importància ecològica sinó en qualsevol altre lloc?


Font: blogs.20minutos.es | César-Javier Palacios | 22 de setembre de 2017