Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > Còrdova, Lleida i Pamplona ...
 
Dimecres, 13 de setembre de 2017

Còrdova, Lleida i Pamplona s'uniran al planter de ciutats agroecològiques

La Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia, a la qual es va afegir la passada setmana Valladolid, està previst que compti amb l'adhesió, aquests dies, de Còrdova, Lleida i Pamplona i, “possiblement”, Barcelona, segons ha explicat el coordinador tècnic de la Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia, Daniel López.


Aquesta iniciativa va ser promoguda a començaments d'any per l'Ajuntament de Saragossa -amb el suport de les fundacions Entretantos i Daniel i Nina Carasso- i està formada a més de per la primera i l'acabada d'incorporar Valladolid, per València, Palma de Mallorca, Granollers, Manresa, El Prat de Llobregat i Fuenlabrada.

El model alimentari, des d'una perspectiva integral (producció, distribució i dieta), és el que se situa en el centre dels interessos d'aquesta Xarxa, ha comentat López a Efeagro; una cosa tan important com l'alimentació dels seus ciutadans, que té repercussions també sobre la seva salut i sobre el seu entorn, que “no ha estat, fins fa molt poc, present en l'agenda de les decisions rellevants dels Governs locals”.

Les ciutats volen recuperar espais urbans agroecològics

Amb una clara aposta agroecològica, els ens locals proven de recuperar espais agraris urbans i periurbans per promoure la creació d'ocupació partint de la producció ydistribució d'aliments de proximitat i de qualitat, així com recobrar els serveis ambientals (regulació climàtica i del cicle de l'aigua, paisatges, fertilitat del sòl, etc.) associats a un territori agrari viu i ben conservat.

En el manifest que firmen els ajuntaments s'explica la necessitat d'apostar per l'agroecologia com una proposta de futur que se sustenta en la construcció de sistemes alimentaris locals, basats en l'economia circular i en un maneig agrari sostenible i basat en els principis de l'agroecologia.

Es proposa un “model de governança basat en la participació i la sobirania alimentària” que promou “l'equitat social, millorant l'accés a aliments frescos, sostenibles i de qualitat, en especial, dels grups socials de rendes baixes”.

Recuperar el protagonisme de l'agricultura

A més, es tracta de “recuperar el protagonisme del sector productor en la provisió d'aliments, mantenint tant la dignitat de les seves rendes com els serveis ecosistèmics que proveeixen.”

A través de la seva participació en la Xarxa les ciutats pretenen compartir experiències i recursos amb altres localitats, i dotar de més visibilitat a les polítiques alimentàries urbanes per a la sostenibilitat.

D'altra banda, el 15 i 16 de setembre se celebren a València las Jornadas ‘Societat Civil, alimentació i ciutats sostenibles' sorgides per enfortir els processos i eines de governança alimentària per a la sostenibilitat.

Aquestes jornades aniran precedides, el dia 14, d'una reunió de la Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia i en la qual s'espera l'aprovació de la seva acta fundacional i estatuts.

A l'octubre es preveu que la Xarxa compti també amb Madrid, un altre municipi de menor mida anomenada Navàs, a prop de Manresa, així com Las Palmas de Gran Canaria, Oviedo i Rivas-Vaciamadrid, encara que aquestes últimes “no tenen dates establertes”, segons López.


Font: efeagro.com | A. Pasqual |11 SETEMBRE 2017