Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > Saragossa s'afegeix a la xarxa ...
 
Dilluns, 28 d'agost de 2017

Saragossa s'afegeix a la xarxa de ciutats per l'agroecologia com a membre fundador

Després del congrés d'Hortes Life i les posteriors trobades tècniques que ha acollit la capital aragonesa, la pròxima cita de la Xarxa serà el 15 i 16 de setembre a València, en les jornades "Societat Civil, Alimentació i Ciutats Sostenibles"


Saragossa també participarà en la cimera mundial d'alcaldes signants del Pacte de Milà que tindrà lloc l'octubre a València

Les polítiques alimentàries sostenibles són eines per a la lluita contra el canvi climàtic, la millora de la salut de la població, la protecció de la qualitat de l'aigua per a consum, la pèrdua de terra fèrtil o els paisatges culturals. En aquest sentit, les ciutats s'estan convertint en actors de primera línia en l'avenç cap a la sostenibilitat, a través de la relocalització dels sistemes alimentaris.

Dijous passat 27 de juliol, el Govern de Saragossa va aprovar la seva adhesió a aquesta Xarxa Estatal, que al seu torn es connectarà amb la Xarxa Europea el germen de la qual es va sembrar en el congrés Hortes Life Km 0 celebrat a la capital aragonesa el desembre de 2016. Nombrosos municipis de l'Estat ja han subscrit aquest mateix compromís, com per exemple, Palma de Mallorca, El Prat de Llobregat, Fuenlabrada o Manresa, entre d'altres. Per a Teresa Artigas, regidora de Medi Ambient i Mobilitat, l'adhesió de Saragossa al procés de creació de la Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia "és un important pas en els esforços que ja s'estan realitzant a la ciutat per avançar cap a models territorials i agroalimentaris sostenibles". En aquest sentit, l'Ajuntament de Saragossa, juntament amb les organitzacions socials que l'acompanyen a través de la Comissió de la Sobirania Alimentària, es compromet a continuar treballant en aquest línia, aprofitant el suport d'aquesta Xarxa.

La creació d'una xarxa d'àmbit estatal de ciutats amb polítiques d'enfocament agroecològic suposarà un fort suport, i la recent adhesió al procés de creació d'aquesta Xarxa de la ciutat de Saragossa, al seu torn, promotora d'aquesta iniciativa, en el marc del projecte finançat amb fons europeos "RECUPERACIÓ MEDIAMBIENTAL D'ESPAIS PERIURBANS MITJANÇANT LA INTERVENCIÓ A L'ECOSISTEMA Y L'AGRICULTURA ECOLÒGICA, HORTA KM 0", és una important fita en aquest camí.

A partir de la firma el 2015 del Pacte de Milà sobre Polítiques Alimentàries Urbanes, amb 17 ciutats signants en l'Estat espanyol, entre les quals es troba Saragossa, són nombroses les ciutats que han posat en marxa polítiques alimentàries en aquest sentit. I aquest impuls ha estat recollit en l'escala estatal a través del procés de creació d'una Xarxa de Ciutats (www.ciudadesagroecologicas.eu) que promogui la cooperació entre ciutats, l'intercanvi de coneixements, experiències i recursos, i la visibilización de les polítiques alimentàries d'enfocament sostenible. L'esmentada Xarxa pretén formalitzar-se abans de final de 2017, i l'adhesió al procés de construcció de l'Ajuntament de Saragossa manifestat per la seva regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat el passat 13 de juliol de 2017 reforça el camí cap a la seva creació efectiva.

Fins al moment, s'han generat tres grups de treball temàtics en el que el personal tècnic de les ciutats, juntament amb organitzacions socials locals, debaten sobre eines específiques de les polítiques alimentàries locals a partir d'exemples de bones pràctiques preexistents. Els tres grups de treball se centren respectivament en les temàtiques de governança alimentària i processos participatius; acompanyament a noves emprenedories agroecològiques i accés a la terra; i promoció dels mercats locals. Mentrestant s'estan redactant els estatuts de la Xarxa, i s'estan preparant les jornades "Societat Civil, Alimentació i Ciutats Sostenibles" que se celebraran a València (15-16 de setembre) en el marc de la Capitalitat Mundial de l'Alimentació concedida per la FAO a l'esmentada ciutat. Al seu torn, la cimera mundial d'alcaldes de ciutats signants del Pacte de Milà, a celebrar l'octubre també a València, serà una altra fita important en la conformació de l'esmentada Xarxa.


Font: zaragoza.es | notícies | 28/07/2017