Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > SEAE proposa impulsar solucions ...
 
Dilluns, 21 d'agost de 2017

SEAE proposa impulsar solucions agroecològiques per a la Xylella que eviti pesticides i l'erradicació de les plantes

La Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica (SEAE) proposa impulsar solucions agroecològiques per combatre la Xylella, ja que consideren que el bacteri està entre nosaltres des de fa mil·lennis i “és conseqüència del foment de pràctiques agronòmiques que han trencat l'equilibri natural a les plantacions. Erradicar-la no és possible si fem cas a la ciència i observem la dinàmica de poblacions dels insectes”.


Per això, defensen que el control del bacteri de la Xylella a Espanya passa necessàriament per un abordatge preventiu, des d'un enfocament agroecològic. “Una malaltia com aquesta no ve del no-res, sinó de la utilització de pràctiques que eliminen els seus enemics naturals. D'altra banda, hem de protegir el patrimoni paisatgístic rural on hi ha varietats tradicionals que no són afectades per aquest bacteri, convertit ara en malaltia, i aprendre d'això”.

CONSIDERA QUE LA PROPOSTA “NO POT SER L'ERRADICACIÓ PREVENTIVA DE PLANTES, FINS I TOT LES NO AFECTADES PER LA INFECCIÓ,”

Per a SEAE és necessari donar suport a la investigació combinada (científica i participativa) per desenvolupar experiments i estudis destinats a enfortir la resistència de les varietats dels cultius a brots de malalties bacterianes”. Per tant, aposta per posar èmfasi en la necessitat de polítiques agràries que s'orientin cap a l'agricultura ecològica, amb l'adopció de tècniques agronòmiques adequades als territoris i capaç de garantir productes de qualitat, salvaguardar el medi ambient i la biodiversitat.

Per això creu que la resposta a les propostes tècniques oficials convencionals per controlar la Xylella al nostre país “no pot ser l'erradicació preventiva de plantes, fins i tot les no afectades per la infecció, i la realització de les intervencions basades en l'ús exclusiu de productes de síntesi química com a estratègia central d'un pla per combatre bacterias. Arrancar plantacions no és l'alternativa, és simplement destruir paisatge”.

En aquest sentit consdiera que en el futur immediat ha d'engegar-se un programa holístic d'investigació agroecològica en el camp, amb la participació dels agricultors, sobre possibles solucions alternatives a l'arrencada d'hostes del bacteri o l'eliminació dels insectes vectors de la Xylella fastidiosa, que verifiquin l'eficàcia de diferents mètodes per mitigar la infecció i propugnin practiques que mantinguin l'equilibri natural, que ha evitat que aquest bacteri es transformés en “malaltia”.

SEAE S'OFEREIX “A DESENVOLUPAR UNA PROPOSTA CONCRETA PER A LA GESTIÓ AGROECOLÒGICA DELS TERRITORIS AFECTATS”

Així SEAE defensa que a mitjà i llarg termini la recerca d'“una solució passa per no alterar o restaurar l'equilibri natural, com propugnen els principis de l'agricultura ecològica. La conservació de l'agrodiversitat, del medi ambient i del terra augmenta la resiliència dels agrosistemes agrícoles i hauria de ser la prioritat de qualsevol intervenció en aquest camp. Això comporta encoratjar i facilitar totes aquelles accions i tècniques agrícoles preventives i curatives que redueixin dràsticament l'ús de pesticides. En cap cas no es justifica l'autorització excepcional de l'ús de pesticides químics sintètics prohibits des de fa temps per la seva nocivitat i que s'han utilitzat sense escrúpols en control de la Xylella en altres països, posant en perill la salut pública”.

Les plantes d'especial valor històric o monumental, per exemple, poden aïllar-se preventivament amb xarxes antiinsectes, sense arrencar totes les parcel·les al voltant en un radi d'1 km, com s'ha anunciat pels mitjans de premsa, en la Comunitat Valenciana. SEAE s'afegeix a les propostes de Federbio a Itàlia, i s'ofereix “a desenvolupar una proposta concreta per a la gestió agroecològica dels territoris afectats pel bacteri, com una alternativa a l'ús massiu de pesticides i a la tala dels arbres, que sigui també útil per millorar el territori”.

Per això, SEAE demana una discussió profunda sobre la base d'aquestes propostes, àmpliament avalada per molts col·lectius d'agricultors ecològics, “de manera que puguem treballar en una perspectiva concreta als territoris afectats per Xylella, encara que, per descomptat, els agricultors afectats han de ser compensats adequadament”. SEAE està finalitzant un informe sobre aquesta temàtica per posar a disposició de les diferents administracions agràries.


Font: agroinformacion.com