Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > Menjar ecològic redueix ...
 
Dimarts, 08 d'agost de 2017

Menjar ecològic redueix l'exposició als pesticides

Apostar per l'alimentació ecològica, deixant de banda pesticides i altres productes químics que acaben al menjar i l'entorn, és una vella lluita de les organitzacions ecologistes. Entre elles, Greenpeace, sempre buscant la manera de fer arribar a la població el seu missatge per a així crear conscienciació social.


Aquesta vegada, la campanya busca la identificació amb els seus protagonistes: dues famílies japoneses que consumeixen exclusivament aliments ecològics durant 10 dies. Un canvi de dieta que realitzen en aquest breu període per a així poder estudiar els canvis produïts en el seu organisme quant als nivells de pesticides.

Però, és prou temps? En tant pocs dies, les anàlisis permeten veure canvis? El resultat no ofereix lloc a dubtes: les traces de pesticides trobades a l'orina es redueixen de forma significativa en tots ells, i especialment en els nens. El pas d'una dieta convencional a l'alimentació bio realment marca la diferència.

Encarregat per Greenpeace Japó, l'estudi conclou que es produeix una menor exposició als pesticides en les persones que consumeixen aliments orgànics. Es tracta d'una idea lògica, però la seva demostració ens indica clarament que realment és així.

Reducció de pesticides en l'organisme

“L'estudi demostra com el canvi d'una dieta convencional a una dieta ecològica pot reduir la quantitat de pesticides que tenim al cos”, explica Thomas Göen, científic de la Universitat Friedrich-Alexander de Erlangen-Nuremberg, Alemanya.

Igualment, l'expert assenyala que la investigació va detectar que aquest efecte va ser “més pronunciat pel que fa a l'exposició a piretroides i glifosato, entre d'altres pesticides organofosforados,” un grup de substàncies químiques comunament utilitzades com a pesticides sintètics en el control de plagues d'insectes.

En concret, les dues famílies estaven formades per un matrimoni i dos fills. El seu punt de partida va ser la ingesta d'una dieta convencional durant 5 dies, després de la qual van passar a una altra d'exclusivament ecològica durant 10 dies, a base de menjar orgànic certificat amb el segell nipó oficial, l'Organic Standard Japanese Agrícola (JAS), similar al d'altres regions com l'europea o la dels Estats Units. En tots els casos, es garanteix que són productes conreats orgànicament, és a dir, entre altres requisits, sense utilitzar organismes modificats genèticament (OMG), pesticides sintètics químics, herbicides ni fertilitzants químics (almenys durant els últims tres anys abans de la collita).

Al llarg d'aquests dies es van realitzar tres anàlisis d'orina: una primera mostra a l'inici, una altra després del període de la dieta convencional i, finalment, la última després de menjar aliments orgànics. Posteriorment, les mostres es van analitzar en un laboratori de l'esmentada universitat, per esbrinar si havia variat/disminuït la presència de pesticides a l'orina.

Al marge que existeixi un important debat sobre l'abast del risc que suposa la ingesta de pesticides a través de l'alimentació, cal aclarir que aquest estudi no se centra en aquest debat.

Partint de la premissa que menjar aliments ecològics redueix l'exposició i, per tant, també dels riscos associats a la presència de pesticides en l'organisme, es vol determinar si realment l'organisme té una menor presència d'aquests quan el menjar és biològic.

D'altra banda, es valora com a positiu el fet que el menjar ecològic potenciï la biodiversitat, els cultius estacionals i els aliments locals, mentre fomenta l'economia del mateix nom.

En contraposició als monocultius, com els de blat de moro i soja, els cultius ecològics són cultius concebuts per proveir les poblacions properes i no tant per al seu ús com a ingredients en la fabricació d'aliments processats.

Més enllà d'aquesta idea general, també es va arribar a conclusions interessants en aspectes relacionats amb la seva afectació més gran as nens, o a l'hora d'assenyalar aquells pesticides la presència dels quals és més pronunciada.

Es van estudiar diferents pesticides

En efecte, l'estudi va investigar els nivells urinaris de pesticides de molt diferent tipus, com carbamats, glifosat, organofosfats, piretroids, neonicotinoids, herbicides fenoxi, així com els seus metabòlits, nom amb què es coneix a les substàncies secundàries que es produeixen després del procés de metabolització a l'orina dels pesticides.

És important puntualitzar que la investigació no va provar d'avaluar les possibles conseqüències per a la salut de l'exposició als pesticides. El seu objectiu era determinar l'impacte de la dieta en les concentracions de plaguicides en realitzar l'anàlisi d'orina.

En altres paraules, l'estudi no aborda la pregunta del milió: els efectes a llarg termini dels productes químics i els seus còctels en els éssers humans.

Encara que hi ha estudis amb conclusions realment inquietants, i fins i tot amb conclusions molt perilloses, el cert és que els efectes de l'exposició de l'èsser humà a aquestes substàncies encara és una assignatura pendent per a la ciència.

Els nens, més sensibles

Les anàlisis dels nens participants en l'estudi van mostrar un nivell de residus bastant més alts que els adults. Els autors del treball apunten que no hem d'oblidar que els seus efectes en organismes en desenvolupament poden ser molt més perjudicials.

D'altra banda, expliquen que, a més, les dosis de plaguicides per pes corporal molt probablement sigui major en els nens, a causa de la seva petita mida. És fonamental, per tant, menjar de forma saludable, per la qual cosa s'ha de reclamar aquest dret als líders mundials.

En paraules de Davin Hutchins, activista de Greenpeace, "els governs i empreses de tot el món han de començar a invertir més en aliments ecològics perquè siguin més assequibles i estiguin àmpliament disponibles”. I la raó és inapel·lable, segons el seu parer, ja que “l'accés a aliments sans i abundants és un dret humà fonamental”.


Font: www.ecologiaverde.com
Nota: Orgànics, ecològics i biològics són diferents formes de referir-se al mateix tipus de productes.
Accés a l'estudi: Greenpeace-Japan-Study of the Effect of Nutrition Change on the Pesticide Exposure of Consumers -Final Report