Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > El centre d'agricultura ...
 
Dimecres, 26 de juliol de 2017

El centre d'agricultura ecològica FiBL inaugura seu a Brussel·les

L'Institut d'Investigació d'Agricultura Ecològica (FiBL, en les seves sigles en alemany) va inaugurar una nova seu a Brussel·les, FiBl Europe, que coordinarà les activitats dels seus més de 300 investigadors per difondre informació científica sobre aquest sistema de producció en auge.


El codirector de FiBl Europe, Miguel de Porras, va destacar en declaracions a Efe la importància d'investigar aquest sector, “una opció viable i rendible que pot suposar una alternativa real per als consumidors”.

L'espanyol destaca el creixement d'aquest tipus de producció en els últims anys, que només a Espanya ha passat d'1,6 a gairebé dos milions d'hectàrees de superfície convertida en ecològica, “una cosa impensable fa deu anys”.

“La gent busca consumir més ecològic, tenir més garanties sobre el que menja, i els agricultors han de ser capaços de presumir del seu producte i tenir la seva garantia de qualitat. L'agricultura ecològica és una cosa que pot unir aquestes dues demandes”, va afirmar.

Base de dades europea per a tot el sector

La nova seu de FiBL, inaugurat dijous, tindrà per objectiu promoure i expandir les seves bases de dades per a agricultors, assessors, associacions i autoritats públiques.

Per exemple, el centre treballa en una llista de llavors orgàniques certificadas,“OrganicXseeds.com” i prepara una base de dades europea d'insums (com fertilitzants, desinfectants o productes per al control de plagues) amb certificació orgànica, que busca ser “un instrument perquè els agricultors tinguin accés a la informació de manera més còmoda”.

El paper de FiBL a Brussel·les també serà d'“assessorament” a institucions i polítics en un moment en què es negocia el reglament de producció ecològica, sobre el qual s'espera un acord entre els ministres del ram, reunits aquest dilluns a Brussel·les, després de l'acord assolit en trílog (Consell, Comissió i Parlament) després de tres anys de negociacions.

FiBL, entitat que “assessorarà” les institucions sobre el futur reglament eco

La proposta, presentada per la CE el 2014, busca revisar la legislació actual de producció i etiquetatge ecològics amb l'objectiu de garantir la lliure competència, prevenir el frau i les pràctiques deslleials i reforçar la confiança del consumidor.

Des de novembre de 2015 s'han produït 17 trílogs sense acord, només assolit el passat 28 de juny.

Les negociacions es van desbloquejar amb una proposta basada a donar més temps als països per analitzar els dos principals esculls, com les substàncies no autoritzades i l'ús d'hivernacles per a producció ecològica, que bloquejaven l'acord, i aprovar una nova regulació que no obstaculitzi la producció, ja que l'actual data de fa dues dècades.

“El resultat no serà de grat per a tothom i haurem d'analitzar-ho”, va dir el representant del centre científic, preguntat per una valoració sobre l'acord.
FiBL Europe també arriba en un moment en què està a la vista la pròxima negociació de la reforma de la Política Agrícola Comuna (PAC), per al període posterior a 2020.

PAC com un instrument per desenvolupar pràctiques sostenibles

El codirector de FiBL es va mostrar partidari de que la PAC sigui “un instrument” per desenvolupar les pràctiques sostenibles i va esmentar el fet que “els agricultors ecològics tenen de mitjana 10 anys menys que els agricultors convencionals” amb el que va considerar important “facilitar” el desenvolupament d'aquest sector.

Durant l'última dècada, la superfície orgànica de la Unió Europea (UE) ha augmentat en unes 500.000 hectàrees a l'any i, encara així, representa només el 6,2 % del total de la superfície agrícola utilitzada.

El 2015, hi havia gairebé 185.000 explotacions ecològiques a tot Europa i al voltant de 306.500 productors, processadors i importadors ecològics a la UE; xifra que continua en augment a mesura que s'incrementa la demanda dels consumidors.

A la presentació del centre científic va acudir, entre altres, la representant de l'oficina europea de la FAO, Susana Gaona, que va defensar que “l'única possibilitat” de fer front al “repte” d'alimentar la creixent població mundial en el context del canvi climàtic és “assegurar que els sistemes alimentaris siguin sostenibles”.


Font: efeagro.com | agricultura | EFE Brussel·les | 17 JULIOL 2017