Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > Espanya, primer país europeu en ...
 
Dilluns, 24 de juliol de 2017

Espanya, primer país europeu en superfície dedicada a producció ecològica

El 2016, Espanya va superar els dos milions d'hectàrees, amb un augment anual del 2,5%


Espanya va ser el 2016 el primer país europeu per superfície agrícola dedicada a la producció ecològica, segons les dades facilitades pel Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA). L'any passat la producció ecològica va assolir al nostre país les 2.019.000 hectàrees, amb un augment del 2,5 per cent respecte al 2015. Amb aquestes dades, Espanya se situaria com a cinquè productor mundial en aquest sector.

Les dades publicades pel ministeri espanyol destaquen que la meitat de les hectàrees de producció ecològica es van destinar l'any passat a pastures permanents, una quarta part a cultius de terres arables i l'altra quarta part a cultius permanents. A més, ha destacat que la superfície qualificada en conversió a l'ecològic "es va triplicar" durant l'any 2016 respecte a l'any anterior.

Pel que respecta als operadors, l'organisme assegura que el nombre total d'operadors es va incrementar en un 5,3 per cent, fins als 39.744, amb "un augment en totes les categories": productors (4,4 per cent), industrials (9 per cent), importadors (23 per cent), exportadors (27 per cent) i comercialitzadors (17 per cent),

En producció vegetal, el Govern ha destacat l'augment d'hectàrees dedicades a cereals, tubercles, hortalisses, fruiters, fruita seca, cítrics i vinyes.

Per la seva part, a la producció animal, durant l'any 2016 va augmentar el nombre d'explotacions, com les de boví de llet, el número del qual es va duplicar i, "en menor mesura", el nombre d'explotacions de boví i oví de carn, i d'aus de corral, tal com ha detallat el ministeri.

El nombre de caps de bestiar "també es va incrementar", com les aus de corral que han vist "multiplicades per dos les seves xifres", i un "increment més suau" al nombre de caps de boví, caprí i gallines de posta, segons han assenyalat.

Pel que fa a les indústries agroalimentàries, durant l'any 2016 van registrar "un creixement positiu" (9 per cent) i va arribar a les 5.663 instal·lacions relacionades amb la producció vegetal i a les 952 les relacionades amb la producció animal.

El ministeri recorda que els productes ecològics "estan sotmesos" a un sistema de control oficial regulat per normativa comunitària, en el marc del Pla Nacional de Control Oficial de la Cadena Alimentària, que exigeix, almenys, una visita anual als diferents operadors.

D'aquesta forma, el Govern ha informat que el nombre total de controls oficials realitzats el 2016 va ser de 46.632 i que, durant el curs d'aquests controls, es van analitzar 4.473 mostres, un 11 per cent del total. D'aquestes, un 7 per cent van tenir un resultat analític desfavorable.


Font: lavanguardia.com | vida | agrocultura | 13/07/2017