Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > Almeria disposa de més de 2.000 ...
 
Dilluns, 10 de juliol de 2017

Almeria disposa de més de 2.000 hectàrees d'hivernacle en producció ecològica

El delegat d'Agricultura ha clausurat les Jornades Alimentació Saludable organitzades per Keops Agro i Ecovalia


La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Desenvolupament Rural continua apostant per millorar i controlar la producció hortícola a fi de mantenir un sistema productiu agrari sostenible amb el medi ambient. I com a exemple, ha assenyalat que Almeria disposa de més de 2.000 hectàrees d'hivernacle dedicades a la producció ecològica. Així ho ha assenyalat el delegat territorial d'Agricultura, José Manuel Ortiz, durant l'acte de clausura de les Jornades Alimentació Saludable organitzades per Keops Agro i Ecovalia, en on s'ha analitzat com afecten els factors externs i l'alimentació a la salut humana i vegetal, i com actuar per estar sans i tenir cultius sans.

Ortiz ha recordat que Almeria ocupa la primera posició entre totes les províncies espanyoles quant a producció agrària, assolint a l'actual campanya més de 57.600 hectàrees de cultius d'hivernacle (en el 50% amb dues collites a l'any) i cultius a l'aire lliure d'hortalisses i fruiters. En aquest sentit, Ortiz ha precisat que la Junta realitza diferents plans “per assegurar que els productes agraris ecològics siguin dins dels cànons que s'estableixen en les normatives, tant autonòmiques com nacionals i europees quant a límits màxims de residus de matèries actives, neteja del camp, controls sanitaris, etc.”

Al costat d'això, la Junta té establertes diferents vies d'ajuts enfocades totes elles a la millora del medi ambient i l'entorn rural agrari, com són el pagament bàsic, destinat al pagament als agricultors que apliquin pràctiques agrícoles beneficioses per al clima i el medi ambient; mesures d'acompanyament, primes per agricultura ecològica, mesures relatives a l'agroambient i clima; producció ecològica; producció integrada, etc.

El delegat territorial d'Agricultura ha posat de relleu que Andalusia és la principal productora d'ecològic del país gràcies “a l'empenta i el compromís ambiental dels nostres productors” i ha assenyalat que el resultat d'aquest treball permet situar a la nostra província a la segona província d'Andalusia en superfície de fruita seca, la qual cosa suposa un 40% del total de la superfície de fruita seca ecològica.

Quant a la superfície de cultius hortícoles sota plàstic, ha experimentat un augment en cinc anys que va de 892 hectàrees a gairebé 2.010 l'any passat, la qual cosa suposa un increment del 44%.

Significatiu també és la dada del nombre d'operadors amb el qual compta Almeria en relació amb tot Andalusia: és la província amb més nombre d'operadors, amb 2.969 (un 28% més que el 2015). El 21% dels operadors (agricultors, ramaders, indústries, etc) andalusos són a Almeria. A més, la producció ecològica a Almeria va comptar amb més de 48.000 hectàrees el drap passat, un 12% més que el 2015.

Durant la seva intervenció, el delegat també s'ha referit al nombre d'empreses ecològiques amb el qual explica la nostra província, un total de 224, el que suposa un 17% més que en 2015 que“representan quasi el 13% del total d'activitats industrials ecològiques d'Andalusia”. D'aquestes, destaquen l'envasat i manipulat d'hortalisses, amb 108 centres (9% més que el 2015). Cal destacar que Almeria concentra el 30% dels centres d'envasat i manipulat d'hortalisses d'Andalusia. I 18 centres de manipulació i envasat de fruita seca, representant el 23% dels andalusos.

José Manuel Ortiz ha insistit a assenyalar que “les verdures i fruites fresques que es produeixen en el nostre camp són segures i saludables, com així ho demostren diversos estudis realitzats per la Universitat d'Almeria.

En aquesta aposta de la Junta d'Andalusia per augmentar el consum dels productes i aliments ecològics entre la ciutadania, Ortiz ha explicat la promoció que es ve fent del consum de fruites i hortalisses fresques com a una cosa prioritària des de les Conselleries d'Agricultura, Educació i Salut amb el repartiment de fruites i verdures en escoles; esdeveniments amb grans xefs i esmorzars saludables en els centres educatius i sanitaris, “tots ells a fi de posar de relleu les propietats saludables dels esmentats productes”, ha assenyalat el delegat.

En les jornades es van abordar temes com l'evolució del mercat ecològic nacional, les tendències del consumidor i de la distribució que va ser desenvolupat pel director d'Operacions Institucionals Zona Sud de Carrefour, Manuel Torreglosa. D'altra banda, l'Enginyer agrònom, Carlos Meza, va parlar d'un tema capdavanter com és l'epigenètica, en el qual es va explicar com activar i desactivar gens per tenir cultius més saludables i per tant persones sanes.


Font: noticiasdealmeria.com | economia