Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > El CCPAE compareix al Parlament ...
 
Dimarts, 06 de juny de 2017

El CCPAE compareix al Parlament per explicar les seves activitats

Dimarts 23 de maig, el president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), Daniel Valls, va comparèixer a la Comissió d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació del Parlament de Catalunya per explicar les actuacions de l'autoritat de control dels productes ecològics a casa nostra i l'estat del sector agroalimentari ecològic arran de les darreres estadístiques presentades.


Valls va estar acompanyat per la directora tècnica del Consell, Núria Vallès, i diversos membres de la Junta Rectora de l'entitat, com Juli Bergé i David Torrelles.

El president del CCPAE va començar explicant qüestions fonamentals per entendre els beneficis socials, econòmics i mediambientals que aporta el sistema de producció ecològica, a més dels avantatges per a la salut de les persones i els animals. A continuació, va fer un repàs ràpid sobre qüestions com la necessitat de la certificació, la normativa europea, o les funcions i l'estructura del CCPAE com a autoritat pública de control.

Tot seguit, Valls va relatar els resultats de l'activitat d'inspecció i certificació de l'any 2016, destacant el creixement continuat d'inscripcions, i el nombre elevat d'auditories d'ampliació d'activitat dels operadors ja inscrits. També va fer èmfasi en el nivell baix de frau dins del sector ecològic, ja que, segons Valls "els positius detectats a les preses de mostres són molt baixos i la majoria de les vegades es tracta de contaminacions dels veïns".

En 20 anys, de producció testimonial a sector fort i creixent

En la segona part de la seva intervenció, Daniel Valls va repassar les dades més destacades del sector bio pel que fa a l'agricultura, la ramaderia i la indústria agroalimentària, definint com a "espectaculars" els increments que s'han produït en les dues darreres dècades.

En vint anys, l'agricultura ecològica a Catalunya ha passat de 5.000 a 171.000 hectàrees inscrites, i de 236 a 3.238 operadors inscrits, creixent en totes les tipologies amb més o menys intensitat.

En cultius, Valls va destacar el despertar del sector de la fruita ecològica, que ha crescut molt en el darrer any, i dues dades molt significatives: el 21% de la vinya i el 6,4% de l'olivera a Catalunya ja són de cultiu ecològic.

Pel que fa a la ramaderia, el president del Consell va subratllar la preeminència del subsector del vaquí de carn, l'augment de l'avicultura de carn i ous, i l'estancament del sector làctic donades les dificultats per passar de producció convencional a ecològica.

En relació a la indústria agroalmentària, Valls va remarcar la gran diversificació de les activitats i els més de 400 milions d'euros de facturació l'any 2015, fets que confirmen a Catalunya com el primer clúster agroalimentari ecològic a l'Estat. A més, la societat catalana és la que més productes bio consumeix de tot l'Estat, i es constata un creixement de la demanda amb dades com que ja el 45% de tot el producte ecològic obtingut a Catalunya s'hi queda per ser comercialitzat a casa nostra.

Sobre el consumidor català, Valls va referir-se a les dades del darrer Baròmetre de percepció i consum d'aliments ecològics de la Generalitat de Catalunya (2015), estudi que constata que vuit de cada deu ciutadans coneix els aliments ecològics i confia que realment ho són, que un de cada tres els consumeix, sent la salut la primera raó de compra, però que la informació sobre aquests productes encara continua sent l'assignatura pendent.

Més informació:

Vídeo de la primera intervenció del Daniel Valls a la compareixença (YouTube)

Vídeos de tota la compareixença (Canal Parlament)

Presentació de diapositives (SlideShare)


Font: ccpae.org | Sala de premsa