Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > Pirinat Carn de confiança
 
Divendres, 19 de maig de 2017

Pirinat Carn de confiança

Pirinat és una empresa catalana que produeix carn ecològica de vedella, porc, xai i pollastre. Els animals reben una alimentació a base de les pastures de les muntanyes, de la llet materna i un suplement de cereal ecològic. Van passar per BioCultura BCN i entrevistem els seus responsables.


El projecte de Pirinat comença de la mà d'Enric Camprubí, un jove emprenedor de 22 anys que, el 2005, una vegada acabada la carrera d'Enginyeria Agrícola, s'incorpora com a jove agricultor impulsant una explotació ramadera ecològica a la comarca del Ripollès, amb vaques de la raça autòctona Bruna dels Pirineus Catalans. Carns de Confiança es constitueix l'any 2007 amb la incorporació del germà d'Enric, Raimon, de 22 anys, per donar sortida de manera directa als vedells de l'explotació familiar a un preu just.

DIFERENTS OPCIONS

-Amb quins animals treballeu a Pirinat?
-Som productors de vedella ecològica i també comercialitzem pollastre, porc i xai, ecològics, tots.

-Quines qualitats tenen les vostres carns?
-És una carn ecològica saludable i molt tendra. Sense presència d'antibiòtics a la carn ni qualsevol altre tipus de medicament. Les pastures no contenen pesticides ni herbicides.

-En quin entorn es crien els vostres animals?
-Els nostres animals es crien principalment en el pirineu català, majorment en la comanda del Ripollés.

-Teniu algun tipus de lots o ofertes per a la vostra clientela?
-Els clients fan les comandes a través del web www.pirinat.cat on poden fer les compres de qualsevol producte de carn ecològica, perquè, a part de la nostra vedella, també comercialitzem xai, pollastre i porc ecològic. La gent es pot fer la seva pròpia cistella o bé comprar uns lots de vedella de 4, 5 o 10kg que ja vénen fets i que surten una mica més econòmics.

EL CLIENT

-Quin perfil segueix el client de carn ecològica?
-És un perfil de client que prioritza l'aliment ecològic, un aliment molt més saludable que el convencional. És un client conscienciat de la manera de treballar un producte ecològic, de la sostenibilitat del producte i, sobretot, de la qualitat.

-Sempre heu treballat amb carn ecològica?
-Sempre. Des dels inicis, Enric ja tenia clar que no volia treballar de la forma convencional i que volia apostar per la carn ecològica i, per tant, per la manera de treballar ecològica, molt més sostenible i natural.

-Quina problemàtica trobem al sector carni convencional?
-La presència de transgènics al pinso que se subministra als vedells i la presència d'antibiòtics en els animals són dues de les problemàtiques més comunes del sector convencional. També la producció convencional és intensiva, l'animal sol estar tancat en granges sense accés a l'exterior. La producció ecològica és extensiva, l'animal està obligat a pastar a l'exterior i el cereal i les pastures són ecològiques, lliures de transgènics ni qualsevol substància química perjudicial per a la salut.

-Són els preus de la carn ecològica més alts? Per què?
-La carn ecològica és una mica més cara perquè el cereal ecològic és molt més car que el convencional. En ser la producció extensiva requereix més espai, mes extensions de pastura i molt més espai en general, el que encareix una mica més el producte acabat.

-Distribuïu algun un altre producte a Pirinat?
-A Pirinat només distribuïm carns fresques.

CARACTERÍSTIQUES ORGANOLÈPTIQUES

-Ens podeu parlar de les característiques organolèptiques de la carn ecològica?
-La carn ecològica té més contingut proteic que la de producció convencional. A més, aquests animals de criança ecològica, per normativa, compten amb més superfície i es poden moure més, per la qual cosa tenen menys greix. En la vedella costa una mica més distingir un canvi de gust amb el convencional, ja que es necessita una mica de greix per donar més sabor a la carn. De tota manera, la vedella ecològica, pel fet de menjar pastura, és més rica en CLA (àcid linoleic conjugat). I això significa sabor, qualitat i diferència.

-Qui és la vostra certificadora?
-La nostra certificadora és d'una banda el CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica) que és qui controla que tot sigui ecològic, tant les pastures on hi ha els animals com els processos dins de la sala d'especejament. I d'altra banda tenim l'IFS (International Food Standard) que controla tots els processos relacionats amb la seguretat alimentària.

-És més difícil la criança i l'elaboració d'aquest tipus de carn?
-És més difícil perquè el CCPAE marca uns paràmetres per obtenir producte ecològic i, de vegades, és costós arribar a la perfecció. L'elaboració també és més costosa perquè en no aplicar conservants a la carn, la caducitat és molt més curta i això suposa treballar sempre amb carn molt fresca i amb un temps de servir la carn molt ràpid.

BIOCULTURA I LA DISTRIBUCIÓ

-És BioCultura Barcelona un bon lloc per donar-vos a conèixer?
-BioCultura és una fira molt important per a nosaltres, ja que és on la gent ens va començar a conèixer. És una fira on la gent entra a buscar producte ecològic, i, per tant, el nostre principal client. És una fira on passen des de client particular que busca carn ecològica i que se'l puguin servir a casa fins a grans superfícies on volen incloure producte ecològic i de qualitat en els seus lineals d'autoservei.

-En quines províncies distribuïu?
-Distribuïm a tota la Península, Andorra i Illes Balears, principalment. Província de Barcelona: fem majoritàriament els lliuraments nosaltres mateixos, i la resta ho fem a través d'una empresa externa que treballa amb transport en fred.


Font: vidasana.org | Esteban Zarauz | Dilluns 08 de maig de 2017