Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > La febre ecològica i saludable ...
 
Dimecres, 10 de maig de 2017

La febre ecològica i saludable pren entre els aliments gourmet

El sector es renova, davant de la creixent preocupació per una alimentació saludable i respectuosa amb el medi ambient i les al·lèrgies. Així es pot comprovar en el 31 Saló de Gourmets, que se celebra a Madrid.


Producció ecològica, sense additius, sense sucre, sense gluten, sense lactosa, ressalten les etiquetes de cada vegada més productes gourmet.

La creixent preocupació per una alimentació saludable i respectuosa amb el medi ambient i les al·lèrgies alimentàries han fet que el sector es renovi. Així es pot comprovar en el 31 Saló de Gourmets, que se celebra a Madrid, on a més de productes ecològics i aptes per a celíacs o intolerants a la lactosa, proliferen els superaliments com a la chia, la maca, la spirulina o les baies goji, afegits a sucs i fins i tot a gaspatxos, per les seves propietats nutritives.

Melmelades, llegums, embotits i olis d'oliva verge extra ecològics, snacks de poma i xocolata “bio” galetes sense gluten de xocolata, cireres i espinacs o “eco” de parmesà, xocolata amb lulo, uchura o quinoa; sobaos ecològics, cafès orgànics, begudes de cafè sense lactosa, botifarró vegetal, suc d'àloe vera i fruites ecològiques, suc de maduixes orgàniques amb chía... L'oferta creix i creix.

“És un mercat que creix a doble dígit; abans l'ecològic s'associava a mercat ambulant i ara es posa en valor”, indica a Efe José Ramón Muñoz, director comercial de Medina, una empresa de Móstoles (Madrid) que porta la seva fruita seca orgànica, natural i torrada, a la fira més gran d'aliments i begudes “delicatessen” d'Europa.

Darrere de Bioterráneo (Almeria) hi ha un dels primers productors hortícoles ecològics del país. Els tomàquets que abans exportava “per falta de demanda a Espanya” els utilitza ara en els seus salmorejo, gaspatxo i suc de tomàquet biològics envasats. “Tenim ara una segona oportunitat en aquest sector i estem molt il·lusionats”, refereix a Efe Francisco Alejo, responsable de la companyia.

Olis

Bioterra (Badajoz) ha envasat “el primer oli ecològic del món d'ametlla marcona”, fruit que fa servir en altres productes amb el segell “bio” com l'ametlla caramel·litzada o amb diferents tipus de xocolata.

Fins als orujos s'encomanen d'aquesta febre. Quan Isabel García va heretar el negoci que va fundar la seva àvia a la Vall de Liébana (Cantàbria), va decidir apostar per la producció ecològica, “per evitar matèries tòxiques i per compromís amb el medi ambient”, a més de rebaixar el grau alcohòlic dels seus destil·lats Justina de Liébana, nom en honor a la seva avantpassada, explica a Efe.

Alternatives al sucre

En l'actual guerra contra el sucre, la mel guanya actius com a edulcorant natural i saludable. Ho saben molt bé en Art Muria, darrere de la qual hi ha dos segles d'apicultors d'El Perelló (Tarragona). Ofereixen per a hotels i càterings una “bresca pura i dura” de la qual llisca la mel al natural perquè la consumeixi directament el client, i envasos monodosis per substituir els terrossos de sucre.

Des de València El Huertiño presenta al Saló de Gourmets les seves originals confitures “light” en les quals se substitueix el sucre per xarop d'atzavara ecològica, idea de Fernando Piñeiro, al qual després de ser diagnosticat de diabetis tipus I va voler baixar l'índex glucèmic d'aquests productes.

Mentre l'injuriat oli de palma desapareix dels lineals dels supermercats, la malaguenya Biochic el substitueix per oli d'oliva verge extra a les seves cremes de cacau, certificades com a producte ecològic per la UE. A més de la versió tradicional de cacau i avellanes, compten amb altres com a cacau i sèsam o cacau i baies goji.

Aperitius més sans

També els aperitius deixen enrere els greixos saturats. La VitaSnack d'Almeria ofereix làmines de fruites i verdures deshidratades i ecològiques, i la barcelonina Kubdu Gourmet porta des de Sud-àfrica la idea del “biltong”, virutes de vedella i pollastre de corral marinats en espècies i vinagre i assecats a 30 graus per preservar les proteïnes.

“Som proveïdors del Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat del Vallés (Barcelona) perquè és un producte gourmet, sa, lliure de conservants, baix en calories i greixos i ric en proteïnes, molt consumit per esportistes i molt interessant perquè els nens deixin enrere ‘snacks’ plens de greixos ‘trans'”, explica a Efe Simón Fusté Coetzee, un “mig d'espanyol i mig sud-africà” pare de la idea.

Els superaliments

Un pas més enllà van els superaliments, nínxol en el qual s'ha introduït l'alacantina Regional Co, empresa centenària a la que els besnéts del fundador han donat un tomb amb els seus pots orgànics de chorella, açai, chía, spirulina i maca, que “s'estan venent molt bé”, reconeix a Efe Ana Mira, copropietària.

Besana Superfoods els incorpora a la seva línia de sopes fredes: gaspatxo amb oli de lli, crema de remolatxa i maca, de verdures i espirulina, de carbassa i chía, o vichyssoise amb chlorella.

I el Perú els porta per bandera, com ha demostrat amb una demostració de cuina en directe del xef Omar Malpartida (Tiradito, Madrid, que ha utilitzat quinoa, maca, lúcuma i chía per elaborar plats com el tiradito ceja de selva i la pamancha chaco.


Font: efeagro.com | Pilar Sales | EFE | 27 ABRIL 2017