Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > HORTEC Pioners a Catalunya
 
Dimarts, 09 de maig de 2017

HORTEC Pioners a Catalunya

Hortec és una cooperativa agrària ecològica nascuda el 1991 per cobrir la necessitat de consum i crear una xarxa de distribució de fruita i verdura ecològica.


Va ser la primera cooperativa que va apostar per l'agricultura ecològica i una de les primeres que va creure al mercat nacional. Actualment és un referent en la distribució de fruita i verdura “bio”. Núria Cantí Marrugat té 54 anys i és filla i néta d'agricultors; actualment forma part de la gerència d'Hortec juntament amb les seves companyes Montserrat Gonzalez i Mireia Deola. En porten més de 25 a la bretxa i celebren aniversari a BioCultura BCN.

A Núria els seus estudis de Jardineria li han donat una gran visió i coneixement dels vegetals. Va començar a Hortec com a comercial; després, ha estat exercint diversos perfils de treball en la cooperativa, el que li ha donat una bona visió de l'entitat. Creu en el cooperativisme i ho veu com una opció empresarial molt vàlida, ja que es crea una estructura que, ben gestionada, pot perdurar en el temps i que té els valors de l'economia social. Entén Hortec com un organisme viu i en evolució igual com l'agricultura ecològica. 

-Com funciona Hortec actualment?

-Hortes és/som una cooperativa agrària; actualment som 26 socis disgregats per tot el territoria català. Això ens permet poder conrear gran quantitat d'espècies; sempre busquem les millors característiques de terra i clima per a cada una d'elles. La seu és a Mercabarna ja que és un gran punt logístic i ens permet gran frescor als nostres productes en poder moure'ls amb rapidesa. Aquí és on fem tot el treball de distribució. Estem organitzats en 6 seccions, gerència/administració, compra/vendes , gestió de magatzem, preparació de comandes, logística/ADV i control de qualitat. Cada secció és autònoma en la gestió diària i introdueix els canvis que cregui convenient per millorar el seu funcionament.

ADV

-Què signifiquen les sigles ADV a Hortec?

-Una ADV és una Asosiació de Defensa Vegetal vinculada Departament de Agricultura de la Generalitat de Catalunya. La d'Hortec està formada per un tècnic agrònom que acompanya i assessora els productors en el maneig i control de plagues. D'altra banda coordina la programació de cultius.

-Qui forma el vostre equip?

-En la producció hi ha com ja he dit abans 26 socis; d'ells hi ha 2 dones que són titulars i 24 són homes. Tambien treballem amb productors externs amb qui programem cultius, i amb majoristes. A la nostra seu som 25 persones dels que 11 som dones i 14 homes: la gerència és femenina.

-Sempre heu escollit l'agricultura ecològica?

-Sí, des del primer moment estem en aquest sector per convicció i ens ha tornat la dignitat com agricultors. El nostre eslògan des de fa molt temps és: "Treballem amb estima i dedicació perquè l'alimentació amb producte ecològic sigui una realitat per a tothom”.  

CONSUM LOCAL

-Per què és important un consum local i de temporada en agricultura? Representa tancar el cercle ecològic?

-Bàsicament, és el més simple, produir i consumir en cada moment el que és de temporda redueix costos a la producció i són els productes més accessibles. També és veritat que hi ha variables climatològiques i de mercat que perverteixen aquesta afirmació. Des d'Hortec són preferents sempre els productes locals i de temporada. En el nostre catàleg també hi ha productes bàsics de fora de temporada ja que considerem que és important que els ciutadans trobin a les botigues especialitzades gran varietat de fruita i verdura i que puguin exercir una compra creativa.

-Quins altres productes teniu a Hortec i quin és la joia de la corona?

-També distribuïm germinats, aromàtiques, fruita seca bàsicament crua, arròs, pasta, llegums, làctis, conserves, vins, pa, xocolata... Creiem que la joia de la corona és la varietat. En una societat que cada vegada consumeix més vegetals és important contribuir augmentar el joc de colors i sabors que permeten les fruites i verdures.

ANIVERSARI

-De quina manera penseu celebrar el vostre aniversari a BioCultura Barcelona?

-Participarem en el taller d'etiquetatge que organitza el CCPAE, i convidarem els nostres clients a què passin pel nostre estand.

-Quines diferències veiu entre el sector "bio" d'ara i el d'abans?

-En general és menys idealista i més professional, però l'important és no perdre el nord i intentar que prevalgui una relació entre tots els actors d'equitat, on el productor i treballadors tinguin una retribució digna. Volem que els nostres clients puguin tenir un bon servei, bon preu i gran qualitat i que el ciutadà tingui facilitat en trobar producte “eco” i a un preu assequible.

-Ens podeu resumir tots aquests anys d'agricultura ecològica?

-Treball, aprenentatge a nivell personal i professional, intercanvi, respecte, il·lusió i futur.

EL QUE COMENÇA

-Què li diríeu a algú que comença en l'actualitat?

-Que ha de començar amb il·lusió i ganes, que l'agricultua és la base i la productora d'aliments de qualsevol societat i, si és ecològica, és un pilar per al futur.

-On distribuïu els vostres productes?

-El nostre client principal són les botigues especialitzades; amb elles comencem i són les que han contribuït a la divulgació de les caraterísticas dels productes “eco”. També treballem amb agricultors que venen en mercats locals i ens compren per completar la seva oferta i als quals els comprem producte. També treballem al canal HORECA, menjadors escolars, restaurants, associacions i indústries.

-De quina manera cuideu al medi ambient en tots els aspectes des d'Hortec?

-Les instal·lacions estan pensades per al baix consum elèctric, les minves aprofitables les derivem al Banc d'Aliments o a una associació anomenada “espigoladors”. Reciclem el cartró, plàstic, fustes i tot l'orgànic.

-Com seran els propers 25 anys al sector ecològic?

-És difícil dir el que passarà d'aquí a 25 anys però segur que hi haurà molts canvis; l'important és que tots tinguin cabuda. Segurament hi haurà diverses línies de producció; una en format més petit i de proximitat que conrearà espècies més locals i/o noves i que proveirà a les botigues especialitzades; i una altra línia de grans extensions que derivarà la seva producció a la gran distribució.


Font: vidasana.org | Sara Buñuel | 4 d'abril de 2017