Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > Dolors Raigón: “Els consumidors ...
 
Divendres, 07 d'abril de 2017

Dolors Raigón: “Els consumidors hem de generar la necessitat de menjar de qualitat”

A la catedràtica d'Edafologia (la ciència que estudia els sòls) i Química Agrícola de la Universitat Politècnica de València Dolores Raigón el convenciment que és millor consumir productes no tractats amb pesticides i plaguicides industrials li va arribar al laboratori.


Els seus experiments amb enciams, tomàquets i altres productes hortícoles el van fer obrir els ulls i preguntar-se, si això està passant amb les plantes què no passarà al meu organisme?

Des d'aleshores va al davant l'activisme pel consum de menjar ecològic, que en contra del que tothom pensa “no és més car si es tenen en compte les despeses indirectes en aigua, emissió de gasos d'efecte hivernacle per produir-los, o en sanitat”.

Raigón també presideix la Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica, un grup científic que advoca per formar i informar el consumidor. La professora ha participat aquesta setmana en les Jornades Temàtiques de l'Escola d'Enginyers Agrònoms de Ciudad Real organitzades pels alumnes.

“Els consumidors hem de generar la necessitat de menjar de qualitat, en la mesura que ho fem hi haurà també més transformació dels productors”. Dolors Raigón, una de les científiques de referència sobre el valor nutricional dels aliments ecològics, respon així quan se li pregunta si encara es pot fer alguna cosa per influir en la manera de producció i distribució dels aliments en el mercat actual.

Ella pensa que sí, i per a això societats científiques com la seva treballen per fomentar i divulgar els beneficis d'un tipus d'aliment “que s'obté sota un sistema de producció normalitzat que ve d'Europa i que ha de complir uns requisits: la no existència de substàncies químiques de síntesi com fertilitzants i plaguicides que es fan servir en l'agricultura convencional”.

L'ecològic està de moda, però continua sent objecte de controvèrsies, una d'elles és que aconseguir produir d'una manera totalment ecològica, sense substàncies químiques, és ara com ara missió impossible, “això és cert, el nivell de contaminació de l'aigua per l'agricultura intensiva no ho podem evitar, però podem intentar no potenciar-lo més i que els productes que s'obtinguin siguin el més respectuosos possibles”.

Això últim ja es fa. La professora assenyala que a més de les normes que fixa la Unió Europea a Espanya existeixen comitès d'agricultura ecològica territorials que si detecten tòxics no certifiquen l'aliment.

A Castella-la Manxa i Espanya es poden consumir aliments ecològics de bona qualitat? “No és díficil”, diu, “es poden trobar a qualsevol supermercat de proximitat”.

Segons Raigón encara que Espanya s'ha incorporat més tard al consum de productes ecològics, no ha estat així a la producció. “Ja som el primer país de la Unió Europea en producció d'aliments ecològics en unitats de superfície, el que ocorre és que és una producció de qualitat que principalment se'n va a l'exportació, perquè el consum intern no s'havia desenvolupat, excepte aquest últim any en què ha donat un tomb impressionant”.

El consum intern ha crescut un 28% en un any

La catedràtica assegura que entre els anys 2015 i 2016 el consum intern de menjar ecològic s'ha incrementat un 28%, “i això ens ha posicionat en nivells de països capdavanters del nord Europa. Ara mateix som el sisè país en consum ecològic de la Unió Europea quan fa poc érem al lloc vint-i-tants”.

Distingir un aliment ecològic és senzill, cal buscar l'etiqueta, “qualsevol aliment ecològic, de qualitat diferenciada, ve amb un segell de control que és l'ecofull que funciona a nivell de tota la Unió i que com consumidors hem de buscar per assegurar-nos que ho és”.

Quant al preu i la idea estesa que no val la pena gastar una mica més en elegir aquests productes la investigadora afirma que no és un condicionant malgrat el que es pensa, “precisament en els anys en què més ha crescut el consum ha estat en els de la crisi, la qual cosa significa que hi ha altres factors col·laterals que influeixen en la decisió.”

Per argumentar que consumir ecològic no més car Raigón recorre a una investigació que va promoure la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació) el 2014 per donar resposta a aquesta crítica global als productes ecològics: el preu, “l'estudi va acabar que per cada euro que els consumidors gastem en un aliment convencional cal gastar un altre euro per reparar els problemes mediambientals que genera, més un altre euro per corregir els problemes de salut que estan derivats del consum d'aliments convencionals, per exemple la malnutrició, la diabetis tipus b, problemes dardiovasculares, càncer o determinats processos d'al·lèrgia que s'estan disparant pels problemes d'alimentació, i això té un cost per a la sanitat altíssim”.

“No som conscients que el que no ens gastem directament després se'l gasta l'Estat que és com dir que ens el gastem tots, són costos reals, que són allà, i que si no surten de la nostra butxaca sortiran en impostos”, afegeix.

La professora de la Universitat Politècnica de València, que va pronunciar a Ciudad Real fa uns dies la conferència ‘Beneficis dels aliments ecològics’ a l'Escola d'Enginyers Agrònoms de Ciudad Real també va dirigir un tast en el qual els alumnes van poder provar i comparar diversos productes del mercat convencionals i altres de produïts de forma ecològica, “crec que les diferències amb aquest simple exercici han estat molt evidents, i només quant a sabor”.

Verdures i ous

Per iniciar-se en el consum d'aquests aliments la professora proposa de començar per les verdures, “també hi ha carn ecològica, però és cert que compta amb uns problemes tècnics més importants que la producció vegetal en la que ja tenim molt més avançat. A l'inici de la xerrada vaig posar una gràfica en la qual comparava els nivells de plaguicides en orina en una família abans del consum d'aliments ecològics i després de quinze setmanes de menjar ecològic, s'ha comprovat que es redueixen i no apareixen”.

Un altre aliment que Raigón considera molt important per començar a menjar “verd” és l'ou. “Hi ha un metge que està molt sensibilitzat per la ingesta en ecològic i ell diu que si hem de començar per una cosa que comencem per allò que constitueix la dieta més bàsica: fruites, verdures, cereals, la llet i l'ou”.

Ecològic en les grans superfícies

Curiosament i segons l'experta en aquests moments la situació del mercat no és la de fa anys, en les que hi havia molt poques botigues especialitzades en productes d'agricultura ecològica. “Les grans superfícies són les que estan fent l'aposta més clara per incloure aquests productes i crec que aquesta ha estat la clau que el consum s'estigui disparant”.

La Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica, a la qual també pertany la professora de l'Escola d'Agrònoms de Ciudad Real Marta Moreno (és vocal de la directiva), centra les seves investigacions en aquests moments en promocionar el consum intern “el veiem vital”, conclou Raigón.


Font: agroecologia.net | SEAE | notícies | 2 abril 2017 | Belén Rodríguez, Ciudad Real, www.lanzadigital.com