Accés al contingut Accés al menú de la secció
Producció agroalimentària ecològica  > Notícies  > Catalunya amplia els contactes ...
 
Dimecres, 15 de febrer de 2017

Catalunya amplia els contactes comercials del sector de la producció ecològica a la Fira Biofach d'Alemanya

El Departament d’Agricultura, a través de PRODECA, organitza la participació de 21 empreses catalanes del sector de la producció ecològica en aquest esdeveniment internacional. Catalunya és líder a l’Estat espanyol en elaboradors (924) i comercialitzadors d’alimentació ecològica (321).


ExpositorBiofach

Establir nous contactes comercials i visites tècniques amb empresaris interessats. Amb aquesta missió, el director de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA), Ramon Sentmartí, i la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan, han acompanyat 21 empreses catalanes del sector de la producció ecològica a la fira Biofach que se celebra a Nuremberg (Alemanya), del 15 al 18 de febrer.

Aquesta acció forma part del projecte d’internacionalització de la producció agroalimentària ecològica promogut pel Departament d’Agricultura, que té com a objectiu impulsar la participació d’operadors ecològics en fires nacionals i internacionals.

Biofach, que en l’edició anterior va convocar 2.348 expositors representants de 86 països i 44.000 visitants professionals de 129 països, representa el més important aparador de la producció ecològica, i ofereix una panoràmica completa de productes, des de la producció i certificació fins a la transformació i la comercialització. En el marc de la Fira, se celebren seminaris, tallers i conferències sobre qüestions d’actualitat de l’agroalimentació ecològica.

El sector agroalimentari ecològic

Segons dades del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), Catalunya és líder a l’Estat espanyol en operadors elaboradors (924) i comercialitzadors d’alimentació ecològica (321). D’altra banda, el 26% dels productes ecològics que es consumeixen a Espanya correspon a Catalunya, que és també una de les principals comunitats de l’Estat consumidores d’aquest tipus de productes. També destaca la capacitat innovadora i el dinamisme comercial de les empreses d’aquest sector, que les duu a comercialitzar bona part de la producció en mercats exteriors, principalment europeus.

A escala mundial, d’acord amb el darrer informe The world of organic agriculture, elaborat per FiBL i IFOAM i presentat a Biofach, el mercat global de productes ecològics va arribar l’any 2015 a una xifra de negoci de més de 75.700 milions d’euros. Els Estats Units en són el principal mercat, amb 35.782 milions d'euros, seguits d'Alemanya (8.620 milions d'euros), França (5.534 milions d'euros) i la Xina (4.712 milions d’euros). Espanya se situa en la desena posició amb un mercat de 1.498 milions d’euros.

El mercat de productes ecològics espanyol va experimentar, l’any 2015, el major creixement a escala mundial: va augmentar més d’un 24%. La despesa per càpita va ser de 32 euros, encara lluny de països com Suïssa (262 euros) o Dinamarca (191 euros).

Així, el mercat de productes ecològics continua creixent, tant en consum i en superfície ecològica (7,2 milions d’hectàrees més que l’any anterior, fins a sumar un total de 50,9 milions d'hectàrees) com en nombre de productors, que van assolir un nou màxim històric amb 2,4 milions de productors ecològics registrats l’any 2015.

Austràlia és el país amb la major superfície agrícola ecològica (22,69 milions d'hectàrees, amb el 97% d'aquesta superfície utilitzada per al pasturatge), seguit de l’Argentina (3,07 milions d'hectàrees) i els Estats Units d'Amèrica (2,03 milions d'hectàrees). Espanya se situa a la quarta posició mundial amb 1,97 milions d’hectàrees. Per continents, el 45% de la superfície agrícola ecològica global és a Oceania (22,8 milions d'hectàrees), seguida d’Europa (25%; 12,7 milions d'hectàrees) i de l’Amèrica del Sud (13%; 6,7 milions d'hectàrees).

Empreses participants:

§ Aceites de Semillas, SA | olis vegetals, tortons, farines oleaginoses | Caldes de Montbui (Vallès Oriental)

§ Alimentos Biológicos Oleander, SA | conserves, fruita seca, oli d’oliva | Vinyols i els Arcs (Baix Camp)

§ Aneto | brous | Artés (Bages)

§ Almendrina | crema d’ametlles | Reus (Baix Camp)

§ Alternativa 3 | cafè, cacau, infusions | Terrassa (Vallès Occidental)

§ Beauty Aloe Vera | cervesa ecològica | Barcelona

§ Cal Valls | plats preparats | Vilanova de Bellpuig (Pla d’Urgell)

§ Chocolates Solé, SA | xocolata | Barberà del Vallès (Vallès Occidental)

§ Ecoaliment | plats preparat | Dosrius (Maresme)

§ Energy Fruits | pa i productes de fleca | Ulldecona (Montsià)

Novetats: Organic Amino Power supershake: barreja de vegetals ecològics 80% de proteïna i tots els aminoàcids de cadena ramificada, sabor neutre o de xocolata, 100% nutrients, 0% toxines. Certificat ecològic, sense gluten, vegà, índex glucèmic baix. Superbakery: pa, pa de pessic i creps sense gluten, índex glucèmic baix i amb molts nutrients gràcies als superfoods.

§ Go Fruselva | begudes, sucs | La Selva del Camp (Baix Camp)

Novetats: sucs frescos i smoothies en HPP, una nova tecnologia de processament d’aliments que permet mantenir el producte fresc amb totes les seves propietats organolèptiques i de valors nutricionals; permet incrementar-ne la vida útil sense haver-los de sotmetre a altes temperatures, ni afegir cap tipus de conservant o sucres.

Productes retort: retort o autoclau és una tecnologia que permet, combinant altes pressions i temperatura, processar aliments amb característiques determinades, ingredients i condicions de pH que farien que el processament amb pasteuritzat o altes pressions no fos prou efectiu.

§ Hawo Fruits Spain | fruita i verdura | L’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp)

§ Keesbio | carn | Les Preses (Garrotxa)

§ Leng d’Or | snacks | Castellbisbal (Vallès Occidental)

§ Liquats Vegetals | begudes de soja | Viladrau (Osona)

§ Novetats: Yosoy Soja amb calci+Bio, Yosoy Avena+Bio, Yosoy Arròs+Bio

§ Masdeu Group | galetes i aperitius salats | Puigdàlber (Alt Penedès)

Novetats: Mini Puff Pastry tartlets 56 mm; Mini Puff Pastry tartlets 85 mm; Mini Bouché 35 mm; Bouché 75 mm.

§ Migjorn | oli d’oliva | Castelladral (Bages)

§ Novetats: nova imatge en totes les línies de producte; nou format dels productes aromàtics.

§ Muria BIO | mel | El Perelló (Baix Ebre)

Novetats: mel de bosc amb all negre, mel de muntanya amb gingebre, mel de taronger amb safrà.

§ Ordesa | alimentació infantil | Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat)

Novetats: Blevit Plus Bibe, nou procés de dextrinació que aconsegueix un producte altament soluble de consistència agradable, adaptat al biberó, amb la dosificació d’una farineta (35 g en 200 ml); aporta un valor nutricional d’una ració completa.

§ Pirinat, Carn Ecològica | vedella i xai ecològic | Campdevànol (Ripollès)

§ Vegetalia | plats preparats, vinagres i condiments | Castellcir (Moianès)